Internacional 19/10/2017

May utilitza Facebook per al diàleg amb Europa

Els joves britànics, “perplexos, enfadats i ressentits” pel referèndum del Brexit

Quim Aranda
2 min
La premier britànica, Theresa May, va arribar ahir a Brussel·les amb propostes sobre els ciutadans europeus al Regne Unit.

LondresEl caos generat al Regne Unit pel Brexit i el punt mort en què, almenys fins ahir al vespre, es trobaven les converses de divorci entre Londres i Brussel·les és tan gran que qualsevol opció sembla raonable per trobar-ne el desllorigador. La darrera iniciativa l’ha protagonitzada la primera ministra, Theresa May, amb una carta feta pública dimecres al vespre a través de Facebook. En l’escrit oferia garanties de permanència al país als tres milions i escaig de ciutadans de la Unió Europea (UE) un cop la separació sigui oficial.

Una carta, però, que més enllà de la retòrica i de les bones intencions, realment s’adreçava als líders europeus amb qui May es va trobar ahir al Consell Europeu.

D’aquesta manera, i després del fracàs del seu discurs a Florència de final de setembre, pretenia afeblir la resistència de Brussel·les de passar a la segona fase de la negociació, en què s’hauria d’entrar a discutir l’acord comercial. Però la Unió s’hi resisteix fins que no s’aclareixi l’import de la factura a pagar, la qüestió de la frontera d’Irlanda del Nord -i per això la importància de la carta- i els drets dels comunitaris.

Al text, May assegurava: “Els ciutadans de la Unió que han fet la seva vida al Regne Unit han dut a terme una gran contribució al nostre país. I volem que ells i les seves famílies es quedin. No podria ser més clara: els ciutadans de la UE que ara viuen legalment al Regne Unit podran fer-ho”. La premier negava, un cop més, que pretengués convertir aquests tres milions de persones en “moneda de canvi” en el pacte futur amb els 27.

Però ahir mateix, el grup que defensa els interessos del col·lectiu, The3Million, va emetre un comunicat assegurant que la carta “s’adreçava més als líders europeus” que no pas als ciutadans. “Si realment volia dir això, l’hauria pogut enviar fa dotze mesos”, va dir Nicolas Hatton, fundador del lobi.

Fractura generacional

Però la ferida oberta pel referèndum de l’any passat no només distancia els ciutadans britànics dels comunitaris a l’interior del Regne Unit. També trenca generacionalment el país. Això és el que es desprèn d’una investigació duta a terme per acadèmics de la London School of Economics (LSE) entre joves de 18 a 24 anys, presentada dimecres al comitè interparlamentari de Westminster de seguiment del Brexit.

Després d’una recerca feta entre 3.200 persones, les conclusions indiquen que la immensa majoria d’aquest segment de població es mostren “perplexos, enfadats i ressentits” pel resultat del plebiscit.

“Els joves estan preocupats per l’impacte negatiu del Brexit en les comunitats multiètniques, perquè augmenta la intolerància, la discriminació i el racisme, perquè els resta oportunitats i perquè soscava la imatge de tolerància i [de respecte a la] multiculturalitat de la Gran Bretanya”, apunta l’informe.

La participació en el referèndum del grup de 18-24 anys va ser del 64%, i set de cada deu van votar a favor de la Unió. Entre el grup de 55-64 anys va ser del 74% i d’aquests el 57% van votar a favor del Brexit. La participació dels més grans de 65 anys va arribar al 90% i d’aquest col·lectiu el 60% va optar per abandonar la Unió Europea.

stats