Consell Europeu
Internacional 20/10/2016

May promet que el Regne Unit serà un soci "fiable" de la UE després de la seva sortida

La primera ministra britànica s'estrena avui en un Consell Europeu. Els líders obren la porta a sancionar Rússia pels atacs a Alep

Laia Forès
3 min
Theresa May en una imatge d'arxiu

Brussel·lesLa primera ministra britànica, Theresa May, s'estrena aquest dijous en una cimera europea. És la primera vegada des que és al capdavant del govern britànic que May s'asseurà en una taula amb la resta de caps d'Estat i de govern de la Unió Europea. Els líders esperen que la primera ministra els avanci els seus plans pel Brexit.

A la seva entrada al Consell Europeu, May ha dit que arriba a Brussel·les "amb un missatge molt clar: el Regne Unit sortirà de la UE". La primera ministra, però, ha volgut rebaixar la tensió i ha assegurat que el seu país "seguirà jugant un rol complet" com a estat membre fins que es produeixi la sortida.

Les negociacions de la sortida del Regne Unit del club europeu no començaran fins que Londres no demani formalment a Brussel·les l'activació de l'article 50 dels tractats, que regula la sortida d'un estat membre, però durant el sopar de treball que els líders mantindran aquest vespre, Theresa May prendrà la paraula per explicar als seus homòlegs les seves intencions.

La primera ministra britànica ja va dir públicament que fins a finals de març de l'any que ve no es notificarà oficialment la voluntat del país d'abandonar la Unió. La posició europea és clara: no hi haurà negociacions –ni formals ni informals– fins que el govern britànic no en notifiqui formalment la sortida.

Treballar conjuntament

Quan es produeixi la desconnexió, el Regne Unit seguirà sent "un soci fort i fiable" de la Unió Europea, ha promès May. "És en l'interès del Regne Unit i de la UE que continuem treballant junts i de forma estreta", ha dit.

Les declaracions de les últimes setmanes de May apostant per un 'hard Brexit' [Brexit dur], amb sortida del mercat comú inclosa, fa pensar que les negociacions seran difícils. En qualsevol cas, els líders europeus esperen impacients les explicacions que oferirà May de cara a la cimera.

El president de França, François Hollande, ha advertit al govern britànic que si vol una sortida "dura", la tindrà. "Ho dic amb fermesa. Si Theresa May vol un Brexit dur, la negociació serà dura", ha assegurat Hollande.

Sancions contra Rússia

Els líders europeus debatran també aquest dijous el conflicte de Síria i condemnaran els atacs del règim sirià i dels seus aliats –com Rússia– contra la població civil de la ciutat d'Alep. La UE no preveu aprovar sancions contra Vladímir Putin, però endurirà el to i amenaçarà el govern rus amb sancions si segueixen "les actuals atrocitats" a Alep.

"Hem de mantenir totes les opcions sobre la taula, incloent-hi les sancions si els atacs no acaben", ha dit el president del Consell de la UE, Donald Tusk, abans de l'inici de la cimera.

Negociació del CETA

A banda de la qüestió del Brexit, el Consell Europeu ha de servir per tancar un acord sobre el tractat de lliure comerç amb el Canadà (CETA, per les seves sigles en anglès). Les negociacions es van tancar el 2014 després de 5 anys de converses i estava previst signar-lo la setmana que ve, però el veto de Bèlgica en fa perillar la signatura.

Bèlgica ha bloquejat la signatura del CETA perquè el Parlament regional de Valònia –amb poders per vetar tractats internacionals– hi va votar en contra la setmana passada. Els líders intentaran pactar demà, en la segona jornada de la cimera, canvis en una declaració adjunta al text del tractat per donar resposta a les reserves de Valònia.

La Comissió Europea ha advertit que si demà no hi ha acord sobre el CETA haurà de suspendre la cimera amb el Canadà prevista per a la setmana que ve per signar el tractat de lliure comerç que preveu suprimir el 99% dels aranzels entre els dos blocs.

stats