Internacional 04/02/2013

L'illa àrtica que s'allunya de la Unió Europea

Les eleccions de l'abril podrien capgirar el panorama polític a Islàndia. Si guanyen els conservadors, i cau el primer govern d'esquerres al país, els islandesos diran adéu del tot a la UE.

Anna Solé Sans
2 min
Vista aèria de Reykjavík, la capital islandesa, que aglutina la majoria de la població de l'illa.

BARCELONAIslàndia s'allunya de la Unió Europea. El petit país de l'àrtic ha deixat en suspens les negociacions per entrar a la UE que van començar el juny del 2010. El motiu: la convocatòria d'eleccions per al 27 d'abril que poden acabar capgirant l'actual política d'acostament a Europa.

Tot eren presses quan l'any 2009 Islàndia -tot just uns mesos després de la fallida- va demanar l'ingrés a la UE. Ara el procés ha quedat paralitzat temporalment -amb 11 capítols tancats i 16 en fase de negociació- fins als comicis de l'abril.

Els polítics no es posen d'acord sobre què fer amb les negociacions d'adhesió. "Ni tan sols l'actual govern de coalició dels socialdemòcrates i els verds no es posen d'acord -explica el periodista Kristinn R. Ólafsson, de la Ràdio Nacional d'Islàndia-. Els verds s'hi declaren en contra i l'únic partit que defensa l'adhesió és l'Aliança Socialdemòcrata de la primera ministra, Jóhanna Sigurdardóttir".

A més, hi ha dubtes sobre si consultar el poble en relació amb la UE. Els socialdemòcrates creuen que s'hauria de fer un referèndum sobre l'entrada d'Islàndia a la UE quan s'acabin les converses amb Brussel·les. En canvi, els verds volen que la consulta es faci després de les eleccions per determinar si els islandesos volen seguir amb les negociacions.

Els conservadors sumen suports

Segons els sondejos, qui té més opcions per liderar el país després dels comicis de l'abril són els conservadors de Sjálfstædisflokkurinn al costat del partit dels grangers Framsóknarflokkurinn, que ja han governat junts. Tot i això, hi ha un partit nou, Björt Framtíd, encapçalat per l'alcalde de Reykjavík i humorista, Jón Gnarr, força popular pel seu activisme.

"Els islandesos són molt pragmàtics, els és igual entrar a la UE o no, ja poden moure's lliurement per Europa. Però volen saber què els aportaria exactament", explica Elvira Méndez Pinedo, catedràtica de dret europeu i professora de la Universitat d'Islàndia.

"Els temes amb més controvèrsia en les negociacions d'adhesió són els de la pesca, ja que tenim uns 320 km davant les costes del país on ningú més pot pescar. La pesca és el nostre principal ingrés, entre un 65% i un 70%", diu la periodista Jakobína Davídsdóttir.

L'inèdit govern d'esquerres que va arribar al poder fa quatre anys no ha acabat de quallar. Un dels grans temes pendents és la corrupció, "que no és la mateixa que hi ha a Espanya, és una corrupció d'interessos, d'utilitzar recursos públics per a la família, per ajudar el clan".

Els islandesos tampoc no estan contents amb els bancs que van portar el país a la fallida: "Molta gent no arriba a final de mes, alguns han vist com els desnonaven", explica Davídsdóttir. I, mentrestant, els tres grans bancs islandesos van guanyar el 2012 un total de 35.000 milions de kronas (203 milions d'euros).

stats