Internacional 06/05/2012

L'herència i el futur de Dimitri Medvédev

2 min

Dimarts es tanca el cercle. L'endemà que s'investeixi Putin com a president, Dimitri Medvédev serà confirmat com a primer ministre. L'advocat que va conèixer Putin a l'alcaldia de Sant Petersburg als anys 90 retorna el càrrec al seu mentor. Se'n va amb els seus tuits i el seu iPad, i torna la Rússia clàssica, la de l'home fort que vol representar Putin als seus 60 anys. Medvédev, que no descarta tornar a aspirar a la presidència el 2018, afronta un gran repte al capdavant de l'executiu.

La setmana passada es va dirigir als principals membres de la formació política per convèncer-los que és un home conservador, i no el subordinat liberal de Putin que molts russos veuen en ell. L'ala dura de Rússia Unida el recordarà com un president que es va mostrar afable amb l'oposició i que va donar suport a Occident amb motiu de la situació a Líbia l'any passat.

Tampoc no confien en ell els liberals que van fer-li de consellers en matèria de drets humans. En la seva última reunió amb el Medvédev president li van deixar clar que havia perdut una "gran oportunitat per canviar Rússia". Intentant convèncer uns i altres, el futur primer ministre acaba sense rebre el suport ni de conservadors ni de liberals.

Al capdavant de l'executiu haurà de lluitar ara per obtenir la rellevància política que va perdre quan al setembre va permetre dòcilment l'intercanvi de cadires amb Putin. Alguns analistes moscovites especulen que Medvédev només durarà uns mesos o un any en la seva nova posició. D'altres, però, apunten que la humiliació a què l'ha sotmès Putin farà que el president se senti en deute amb Medvédev i veuen el seu nomenament com a nou president de Rússia Unida com un primer senyal d'aquest penediment. Dimarts entrarà en un entorn on, tal com va dir Putin una vegada, "els més dèbils són vençuts".

stats