Internacional 16/09/2017

Primer arrest vinculat a l'atemptat fallit contra la xarxa del metro de Londres

Un noi de 18 anys, detingut a Dover. La investigació continua i l'exèrcit es desplega als carrers

Quim Aranda
4 min
Un soldat patrulla a Westminster, al centre de Londres, el passat mes de maig, després de l'atemptat de Manchester / QUIM ARANDA

LondresUn noi de 18 anys ha estat arrestat aquest dissabte al matí a la localitat costera de Dover, al sud-est d'Anglaterra, en connexió amb l'atemptat fallit d'ahir a la xarxa del metro de Londres. Scotland Yard acaba d'informar que la detenció l'ha feta la policia del comtat de Kent, on hi ha Dover. En les pròximes hores, el sospitós serà traslladat al sud-oest de la capital britànica. En una breu compareixença, Neil Basu, número 3 de la policia metropolitana, ha assegurat que "la investigació continua i el nivell d'alerta és crític." Basu no ha facilitat la identitat d'aquest noi. El fet que el presumpte terrorista o col·laborador del terrorista que va deixar la bomba a la línia District del 'tube' hagi estat agafat a Dover fa pensar que potser tenia planejada la fugida a França.

D'altra banda, Londres i altres ciutats del Regne Unit viuran i veuran en les pròximes hores una escena que ja és desgraciadament familiar. Mentre Scotland Yard i els serveis d'intel·ligència britànics continuen amb centenars d'efectius la cerca i captura de la persona o persones que van deixar aquest divendres al matí una bomba al metro, unitats de l'exèrcit començaran a desplegar-se per diferents indrets estratègics per tal d'alliberar forces policials que seran destinades a reforçar les tasques de patrulla.

El nou desplegament de l'exèrcit és conseqüència de la decisió del govern de Theresa May d'apujar el nivell d'amenaça terrorista de greu a crític després de l'atac fallit d'ahir, fet que suposa que n'hi pot haver un altre d'imminent. L'atemptat, el cinquè al llarg de l'any al Regne Unit, ha esta reivindicat a última hora d'aquest divendres per l'Estat Islàmic. Informacions no confirmades per la policia, però publicades pel 'Daily Mail' en l'edició de paper d'aquest dissabte, asseguren que el grup terrorista té una cèl·lula de tres persones operativa i disposada a tornar a actuar a la capital britànica.

El balanç de l'atac d'ahir ha deixat 29 ferits, cap dels quals d'extrema gravetat. El mal funcionament de la bomba, de fabricació "casolana i improvisada", segons la policia, que no va arribar a esclatar pròpiament i que només va produir una deflagració, va evitar una nova matança. Theresa May, la primera ministra britànica, va assegurar aquest divendres al migdia, després de reunir-se amb el comitè Cobra de seguretat, que per les característiques de l'artefacte, si hagués funcionat de manera correcta, "podria haver causat nombroses víctimes". La bomba duia un temporitzador, cosa que fa suposar a la policia que el terrorista no tenia intencions suïcides i que tindria capacitat per fer-ne més.

El desplegament de l'exèrcit té lloc en el marc de l'operació Temperer, la mateixa que es va posar en marxa el 24 de maig, dos dies després de l'atemptat al Manchester Arena.

De moment, la policia continua sense facilitar dades sobre la identitat del sospitós o sospitosos i s'ha limitat a informar en un comunicat que la "investigació ha fet grans progressos". Els agents encara revisen centenars d'hores de gravacions de les càmeres de seguretat del metro i de la rodalia de l'estació de Parsons Greens, de la District Line, al sud-oest de la ciutat, on va tenir lloc l'atac. Alhora, comproven si a l'artefacte hi ha rastres d'ADN que puguin dur a una identificació més precisa de l'autor o autors de l'explosiu.

Hora punta

L'atemptat fallit va tenir lloc en hora punta, a les 08.20, quan el comboi era ple a vessar de gent que anava a treballar, i gairebé ja s'havia aturat a l'andana de l'estació. Segons testimonis presencials, la deflagració va produir una "bola de foc" que va volar fins a la part posterior del vagó. La majoria dels ferits ho van ser per efecte de les flames, per bé que alguns van resultar ferits pels cops rebuts durant l'estampida humana causada pel pànic que va ocasionar l'esclat.

Les fotografies i vídeos del fet, que de seguida van pujar a les xarxes socials, mostraven a dins del vagó afectat una mena de galleda blanca, de les que s'acostumen a fer servir en la construcció, o bé un pot de pintura d'uns 20 quilos de capacitat, encara en flames. El bidó era a dins d'una bossa tèrmica de la cadena de supermercats Lidl, de les que s'utilitzen per preservar fred el menjar congelat. La policia creu que el responsable de l'atac intentava mantenir estable l'explosiu, molt semblant a l'utilitzat pel suïcida de Manchester.

Com ja va passar aleshores, la identitat del sospitós ha provocat una picabaralla diplomàtica entre Londres i Washington. Segons una piulada del president dels Estats Units, Donald Trump, l'autor seria un vell conegut dels serveis d'intel·ligència britànics i el tindrien "en el punt de mira". A la mateixa piulada, Trump els recordava que en aquestes ocasions cal ser "més proactius" i suggeria que hauria pogut ser detingut abans de l'atemptat.

Amb aquesta insinuació, Trump trencava els protocols d'actuació dels serveis d'intel·ligència. La primera ocasió va tenir lloc quan la premsa nord-americana va revelar, abans que ho fes la policia britànica i mentre encara investigava possibles connexions, el nom del terrorista que es va immolar el 22 de maig en el concert d'Ariana Grande, i que va provocar la mort de 22 persones.

La filtració va enfurismar aleshores els serveis secrets del Regne Unit, que van amenaçar de suspendre la col·laboració amb els Estats Units en matèria de seguretat. A la piulada del president nord-americà, May hi va respondre amb una fórmula prou diplomàtica, dient que és "incorrecte especular quan hi ha una investigació en curs".

La indiscreció de Trump va fer que part de la premsa britànica reaccionés de manera irada contra la gestió informativa de Scotland Yard. En un article a la web, el 'Daily Mail' es queixava de l'absència de dades sobre la identitat del presumpte terrorista i també sobre les possibles motivacions que hi ha al darrere de l'acte. El rotatiu comparava les set hores de silenci de la policia britànica amb la gestió feta pels Mossos d'Esquadra arran de l'atemptat a la Rambla de Barcelona el 17 d'agost, en què la informació va ser contínua i molt fluida.

La noticia d'un atemptat al metro recorda inevitablement als londinencs el 7 de juliol del 2005, quan es va registrar un atac simultani: tres en tres línies diferents del metro i un en un autobús. El balanç en aquella ocasió va ser de 52 morts més els quatre terroristes, que es van immolar en les explosions.

stats