19/12/2014

L’estelada de Papua Occidental

2 min

Fa deu anys, l’activista papú Filep Karma va ser detingut per la policia indonèsia acusat d’hissar la bandera dels independentistes papús occidentals, coneguda amb el nom de Morning Star, i que com la catalana és una estelada però amb franges blaves i blanques. La democràcia indonèsia el va condemnar a 15 anys de presó per aquest “crim” tan greu. Com ell, centenars de papús omplen les presons indonèsies acusats dels delicte de “separatisme”. Al llarg dels darrers cinquanta anys la repressió dels règims indonesis, militars o democràtics, no han donat treva als papús, seguidors de la no-violència en la seva immensa majoria. D’acord amb un estudi de la Universitat de Sydney, Indonèsia hauria provocat la mort de més de mig milió de papús. Es tracta, sens dubte, d’un dels conflictes més antics del planeta i també dels més oblidats.

El 1949 es va proclamar la independència d’Indonèsia després de lliurar una llarga guerra amb Holanda. L’illa de Nova Guinea era administrada per dues potències colonials. La meitat est, sota control australià, va assolir la independència el 1975 com a Papua Nova Guinea, mentre que la tragèdia es va abraonar sobre la part holandesa. Els nacionalistes indonesis de Sukarno van reivindicar la regió com a part del seu territori, tot i que els papús, que són melanesis, no tenen cap relació històrica ni cultural amb els indonesis.

De fet, la repressió indonèsia està amarada de racisme vers la població papú. Papua Occidental va ser víctima també de les intrigues de la Guerra Freda atès que l’administració Kennedy, temorosa d’un gir a l’esquerra de Jakarta, va forçar Holanda a satisfer les aspiracions neocolonials indonèsies. Holanda va abandonar definitivament la regió perquè els indonesis se’n fessin càrrec el 1963, en un procés que recorda l’actitud vergonyant que tindria Espanya amb el Sàhara Occidental. Sis anys més tard, les Nacions Unides van beneir l’ocupació indonèsia després que Jakarta obligués un miler de caps tribals papús a votar a favor de l’annexió.

Uns interessos obscurs

Anys més tard, s’ha demostrat que darrere la mediació de Washington favorable a Indonèsia s’hi amagaven també obscurs interessos econòmics. Sis anys després de l’ocupació, la companyia minera nord-americana Freeport va aconseguir del govern indonesi l’explotació de la mina de Grasberg, la reserva més important d’or i coure del món, situada al bell mig de la muntanya més alta de Papua Occidental. El director de Freeport era Robert Lovett, exsecretari de Defensa entre el 1951 i el 1953 i amic íntim del conseller nacional McGeorge Bundy, que va ser l’arquitecte de tota l’operació política sota les ordres de Robert Kennedy. Freeport continua explotant la mina actualment, a canvi d’actuar com a lobi del règim indonesi, perquè l’ocupació de Papua Occidental no es qüestioni mai des de Washington, malgrat les flagrants violacions dels drets humans a la regió.

Fa pocs dies cinc adolescents papús van ser assassinats per la policia indonèsia amb total impunitat i sota la mirada indiferent de la comunitat internacional. Mentrestant, Filep Karma segueix avui a la presó, sotmès a tota mena de vexacions, per haver defensat pacíficament el dret dels papús a tenir un estat independent.

stats