Relleu al país més ric del món
Internacional 25/06/2013

L'emir de Qatar abdica en un dels seus fills

El príncep Tamim bin Hamad Al Than pren el relleu i no s'esperen canvis en la política interior ni exterior

Efe
2 min
L'emir de Qatar (esquerra) i el seu fill Tamim. AFP

El CaireL'emir ho ha fet en un discurs al país a la cadena nacional Al-Jazira, en què ha assegurat que "ha arribat el moment per a una nova generació".

"Declaro que traspasso el poder al príncep Tamim bin Hamad Al Than. Estic segur que està a l'altura d'aquesta responsabilitat, que mereix la confiança i que és capaç de suportar la responsabilitat i de complir la seva missió", ja anunciat el xeic Hamad, de 61 anys.

El príncep Tamim, que assumirà als 33 anys el comandament del petit i ric país gasístic, és el segon fill de l'emir amb la xeiquessa Moza i es va convertir en l'hereu el 2003, després de la renúncia del seu germà gran, Yasim.

El xeic Hamad ha estat al poder des de 1995, i ha fet del Qatar un actor important en l'escena política regional i internacional. Els analistes no esperen cap canvi significatiu en la política interior i exterior del país.

Segons l'emir, "ha arribat el moment de passar pàgina perquè una nova generació pugui donar un pas endavant".

"Déu sap que no he desitjat el poder pel poder, ni he intentat governar per motius personals", ha assenyalat l'emir, que ha assegurat que només "l'interès nacional" ha guiat les seves accions al capdavant de l'emirat.

L'emir i el príncep hereu rebran al llarg del dia d'avui, que ha estat declarat festa nacional, i de demà, dimecres, als ciutadans qatarians que desitgin jurar lleialtat al nou cap d'estat.

El xeic Hamad ha explicat en el seu discurs que a partir d'ara ocuparà "una nova posició", sense especificar concretament quines seran les seves funcions ni la seva ocupació.

A més, ha instat els ciutadans a "preservar els valors tradicionals i culturals" del país, del món àrab i de la religió islàmica.

El futur emir qatarià, Tamim, és conegut a l'exterior per la seva implicació en el món del futbol -va ser el gran impulsor de la candidatura del seu país a organitzar el Mundial del 2022-, tot i que ha estat preparat amb una llista innombrable de càrrecs polítics, econòmics i militars per al seu nou càrrec.

stats