VIOLÈNCIA A ATENES
Internacional 15/01/2013

L'atac a la seu del partit del govern grec dispara la tensió

El despatx del primer ministre grec a la seu del seu partit va ser tirotejat ahir a la matinada. No hi va haver ferits però és un pas més en l'escalada d'atacs violents que viu Atenes els últims dies.

Cristina Mas
2 min
L'atac a la seu del partit del govern grec dispara la tensió

BARCELONA.Dilluns a la matinada uns desconeguts armats amb fusells Kalàixnikov van disparar nou trets contra el despatx del primer ministre grec, Andonis Samaràs, a la seu del seu partit, el conservador Nova Democràcia. Samaràs gairebé no utilitza el despatx del gran edifici situat a l'avinguda Syngrou, molt lluny del centre de la capital grega, i és difícil pensar que els assaltants pretenguessin trobar-hi el primer ministre de matinada, però l'episodi va fer disparar totes les alarmes. El portaveu del govern va parlar "d'una preocupant escalada per crear terror a la societat".

Tots els partits del govern i de l'oposició, des dels nacionalistes conservadors dels Grecs Independents fins a l'esquerra alternativa de Syriza, van condemnar unànimement l'atac. Però les paraules de Manolis Glezos, diputat de Syriza i heroi de la resistència a la II Guerra Mundial, van desfermar la polèmica quan va afirmar que l'esquerra no tenia res a guanyar amb aquest tipus d'accions i va apuntar a la mà negra de les forces "paraestatals". El govern va acusar Syriza de donar ales als grups antisistema, cosa que la formació va negar rotundament.

En qualsevol cas, l'atac al despatx de Samaràs suposa un esglaó més en l'escalada d'episodis violents que viu Atenes. Divendres van esclatar artefactes de fabricació casolana davant les cases de cinc periodistes, en una acció després reivindicada per un grup autoanomenat Amants del Desordre.

Reporters sense Fronteres va condemnar l'atac com "l'expressió més visible d'un clima cada vegada més perillós per als periodistes, que s'estan convertint en caps de turc de la crisi". El sindicat de periodistes també ho va condemnar, i va lamentar que la policia obstaculitzés l'accés de la premsa al judici pel desallotjament de la casa okupada Villa Amàlia, que va donar peu a protestes amb un balanç de més d'un centenar de detinguts.

Escalada d'incidents

Durant el cap de setmana a Atenes hi va haver altres incidents, com el llançament d'un còctel Molotov a casa del germà del portaveu del govern i diversos atacs en seus de Nova Democràcia, dels seus socis de govern socialdemòcrates -el Pasok- i en caixers automàtics.

" Grècia recorda cada dia més la política italiana dels anys 80", explicava ahir des d'Atenes el periodista Apostolis Fotiadis. "Sigui qui sigui l'autor dels fets, el que compta és que per a Samaràs és el moment més oportú per desviar l'atenció de la Llista Lagarde ", diu. Dijous el Parlament ha de decidir si s'investiga l'exministre de finances Iorgos Papakonstantinu, perquè no va actuar contra els més de 2.000 evasors fiscals grecs de la llista que li va proporcionar Christine Lagarde, aleshores titular de Finances francesa i avui cap del Fons Monetari Internacional.

Georges Tzogopoulos, analista d'Eliamep, creu que la tensió continuarà creixent: "Els pròxims quatre mesos seran crítics, ja que la gent veurà que s'apliquen totes les mesures d'austeritat que es van aprovar al novembre: augments d'impostos i retallades de sous i pensions". Ahir es va anunciar que el rebut de la llum pujarà entre un 8% i un 15%.

stats