POLÈMICA A ALEMANYA
Internacional 10/01/2013

L'alcalde de Berlín, esquitxat pel fiasco del nou aeroport

El cinquè ajornament de la inauguració oficial del nou aeroport de Berlín està desencadenant un autèntic escàndol polític i financer a la capital alemanya. L'alcalde de la ciutat és a la corda fluixa.

Isaac Lluch
2 min
L'alcalde de Berlín, esquitxat pel fiasco del nou aeroport

BERLÍNDia rere dia el bunyol que està resultant ser la construcció del nou aeroport internacional de Berlín-Brandeburg està afectant la reputació no només de la classe política de la capital sinó de tot el país. Hi ha qui tira d'ironia. Parafrasejant la cita històrica de l'excap d'estat de la RDA, Walter Ulbrich, que va dir "Ningú no té la intenció de construir un mur" tot just dos mesos abans que es comencés a alçar el Teló d'Acer, fa setmanes que circula per Berlín una postaleta amb el text "Ningú no té la intenció de construir un aeroport".

La burla es torna preocupació en la cara dels polítics. La cancellera Angela Merkel està "evidentment inquieta per les notícies de les obres", va admetre ahir el seu portaveu, Steffen Seibert. "Els problemes són molt greus", va reconèixer el director tècnic del nou aeroport, Horst Amann, que amb prou feines s'atreveix a preveure per al 2014 la inauguració del recinte.

I és que l'aeroport hauria d'haver entrat en servei el 30 d'octubre del 2011. Després d'inextricables dificultats tècniques i de destitucions d'enginyers es van produir altres ajornaments: juny del 2012, març del 2013 i octubre del 2013. Semblava que del desembre del 2013 no es passaria, perquè es volia fer coincidir la fita amb el centè aniversari del naixement de Willy Brandt, l'antic alcalde de Berlín occidental i posterior canceller socialdemòcrata que ha donat el seu nom a l'aeroport. Però abans del 2014 ja no es podrà inaugurar el nou aeròdrom.

La principal causa del retard és en el sistema de prevenció i detecció d'incendis, i no es descarta fins i tot haver de destruir parts ja construïdes per corregir el problema amb la consegüent duplicació de costos. Les pífies han arribat a tal extrem que ahir el diari Die Welt va destapar que fins i tot s'havien plantat més de 1.000 arbres en un lloc inadequat i ara s'han de talar.

Acarnissament amb l'alcalde

En el centre de les crítiques hi ha l'alcalde socialdemòcrata de Berlín, Klaus Wowereit. Les xarxes socials i la premsa s'acarnissen amb tot el que no funciona de la ciutat: els ferrocarrils públics que no suporten el fred, les obres mal gestionades, els profunds bonys de l'asfalt i el preu del lloguer de pisos, que augmenta vertiginosament.

Wowereit va renunciar dilluns al seu càrrec de president del consell de vigilància del nou aeroport i diaris com el Tagesspiegel ja reclamen "una mesura d'higiene política". Fins i tot un líder regional del Partit Socialdemòcrata (SPD), Jan Stöss, va deixar anar ahir que la cúpula berlinesa de la formació ha discutit ja la dimissió de l'alcalde. Una declaració que demostra com és d'inestable la base de poder de Wowereit després d'onze anys en l'alcadia.

L'oposició d'Els Verds i els Pirates volen debatre avui en el plenari de l'Ajuntament una moció de censura contra Wowereit. I també està sent molt discutit el futur del premier de Brandeburg, Matthias Platzeck.

Berlín té en funcionament dos aeroports, Schönefeld i Tegel, que estan al límit de la seva capacitat. Les companyies aèries ja han posat el crit al cel exigint inversions per millorar la situació.

stats