REVOLTA CONTRA BAIXAR AL-ASSAD
Internacional 27/02/2013

L'Aràbia Saudita envia armes croates als rebels sirians

Excedents de la guerra dels Balcans creuen la frontera jordana

C.j. Chivers / E. Schmitt
3 min
L'Aràbia Saudita envia armes croates als rebels sirians

The New York Times / Washington.L'Aràbia Saudita va comprar una gran quantitat d'armament d'infanteria a Croàcia per ajudar en secret els rebels que lluiten a Síria contra el règim de Baixar al-Assad. Ryiad esperava així desbloquejar l'estancament del conflicte sagnant, que permet al president Baixar al-Assad aferrar-se al poder.

Les armes van començar a arribar als rebels al desembre des de Jordània i han estat un dels factors que expliquen els avenços tàctics d'aquest hivern contra l'exèrcit i les milícies lleials a Al-Assad. Aquestes trameses exemplifiquen que hi ha més implicació de diversos governs per ajudar els grups armats de l'oposició a Síria, en part per contrarestar l'armament que l'Iran i Rússia envien a les forces governamentals. L'armament croat ha anat a parar principalment als grups armats que es consideren laics, aparentment amb la intenció d'eludir els grups jihadistes que han alarmat les potències occidentals i regionals.

Des de fa mesos aquests governs eviten donar armes als rebels, en part per por que l'ajuda vagi a parar a mans de terroristes. Fonts governamentals apunten que també hi ha preocupació pel paper dels grups jihadistes de l'oposició, molt més ben equipats que els sectors nacionalistes laics i amb més capacitat d'influència política.

El gest de l'Aràbia Saudita constata que els partidaris àrabs i occidentals dels rebels reconeixen que el front està estancat. Si bé l'oposició armada va aconseguir en un primer moment fer recular les tropes lleials a Al-Assad, des de mitjans de l'any passat que els milicians rebels, mal armats, no aconsegueixen fer moure les tropes del règim. I les víctimes no fan més que augmentar.

No queda clar el paper de Washington en aquests enviaments d'armes. Funcionaris europeus i nord-americans, incloses fonts de la CIA, es limiten a assenyalar que és un tema sensible i rebutgen fer cap comentari. Un alt càrrec nord-americà apunta, però, que aquesta intervenció saudita "no ha suposat un punt d'inflexió" en la correlació de forces militars i afegeix que "encara estem lluny d'això". El mateix funcionari reconeix que el suport militar de l'Iran al règim sirià continua sent molt superior a l'ajuda que reben els rebels dels països àrabs.

L'armament iranià ha inquietat els estats àrabs sunnites per la creixent influència de Teheran en el que ja s'ha convertit en una pugna regional per la primacia a Síria: l'Iran i la milícia xiïta libanesa de Hezbol·lah donen suport a Al-Assad i els estats sunnites als rebels.

Els avions carregats amb armes iugoslaves, que no s'havien vist fins ara en la guerra civil siriana, van començar a aparèixer al desembre en vídeos que els rebels van difondre a través de YouTube. Es tracta d'un tipus particular de rifle sense retrocés, així com rifles d'assalt, llançagranades, metralladores, morters i coets antitancs, que han estat àmpliament documentats per un blogaire, Eliot Higgins, que escriu amb el pseudònim de Moses Brown. L'armament de fabricació iugoslava va aparèixer primer en vídeos gravats a la regió de Daraa, a prop del Jordà. Al febrer ja es podien veure a les regions de Hama, Idlib i Alep, al nord del país.

Segons funcionaris familiaritzats amb els enviaments, aquest armament es correspon amb un excedent no declarat que va quedar a Croàcia després de les guerres dels Balcans dels anys 90. Les fonts asseguren que "milers de rifles, centenars de metralladores i una quantitat desconeguda de munició dels arsenals croats han arribat a Síria".

El ministeri d'Exteriors croat nega el subministrament d'armes i les autoritats saudites i jordanes no fan comentaris. El diari croat Jutarnji informava dissabte que en els últims mesos s'han vist un nombre inusual d'avions de càrrega jordans a l'aeroport de Pleso de Zagreb i assegurava que Washington, principal aliat polític i militar de Croàcia, va actuar com a mediador en l'operació.

stats