Internacional 29/09/2017

El Kurdistan iraquià queda aïllat després del referèndum

Les aerolínies han suspès els vols a la regió des d'aquest divendres per decisió de Bagdad

Ethel Bonet
3 min
Dues passatgeres esperen el seu vol a l'Aeroport Internacional d'Irbil el passat dijous

Beirut"Està sent un dia de bojos", diu per telèfon a l’ARA una treballadora de Middle East Airlines (MEA). Els telèfons treuen fum a totes les oficines de la companyia aèria estatal libanesa des que dimecres es va anunciar que suspenia tots els vols al Kurdistan iraquià a partir d’avui a les sis de la tarda per ordre del govern de Bagdad. "No sé quant de temps durarà la mesura, però molts clients han començat a cancel·lar els vols de la setmana vinent a Irbil", indica l’empleada de l’aerolínia.

"Les autoritats aèries de l’Iraq han informat les companyies estrangeres de la suspensió dels vols al Kurdistan. A partir del dia 29, MEA suspendrà els vols basant-se en aquesta decisió", va dir ahir a la premsa el director de la companyia, Mohammad al-Hout. A més de l’aerolínia libanesa, moltes altres companyies aèries de la regió han acatat l’ordre de Bagdad, com ara l’egípcia Egypt Air, la saudita Air Arabia i les turques Turkish Airlines, Atlas Global i Pegasus.

Des de Beirut surt diàriament un vol directe de MEA amb destinació a Irbil i Sulaimaniya, les principals ciutats del Kurdistan, en què viatgen cooperants i periodistes internacionals, personal diplomàtic, empresaris libanesos i treballadores domèstiques d’Etiòpia. Les tres companyies aèries que volen des d’Istanbul o Ankara cap a Irbil han reforçat els vols arran de la demanda d’última hora.

"Estic intentat canviar el bitllet de la meva dona. Ella està intentat trucar des d’Irbil, però és impossible, totes les línies estan ocupades", explica un periodista francès, la companya del qual –també periodista– havia de tornar ahir d’Irbil a Beirut.

Periodistes atrapats

Més de 300 mitjans internacionals han arribat aquests dies al Kurdistan iraquià per cobrir el referèndum d’independència. Molts ja n’han marxat i d’altres van com bojos intentant canviar el bitllet d’avió o comprar-ne un altre a última hora. "Tinc un vol per dissabte amb la companyia holandesa KLM, i per avui ja estan totes les places ocupades, així que m’he vist obligat a comprar un vol a Istanbul", explica per WhatsApp un fotògraf alemany.

La situació és encara més complicada i caòtica per als kurds iraquians perquè, a més de no poder volar fora de l’Iraq perquè moltes de les aerolínies internacionals han suspès els vols, les autoritats iraquianes els ho posen encara més difícil perquè han exigit als consolats que no s’expedeixin visats als kurds iraquians.

La Salima, kurda de Kirkuk, treballa al consolat britànic d’Irbil, i la setmana que ve ha de viatjar a Londres per feina. "No podré anar-hi perquè, tot i que treballi al consolat, m’han dit que no podran fer-me el visat des del Kurdistan i que hauré de viatjar a Bagdad per demanar-lo a l’ambaixada", explica a l’ARA.

La directora de l’aeroport d’Irbil, Talar Faiq Salih, ha lamentat profundament la decisió i ha advertit que obstaculitza la campanya contra el grup jihadista de l’Estat Islàmic a l’Iraq i la veïna Síria, així com el lliurament d’ajuda humanitària als desplaçats per les incursions militars contra l’EI. "Tenim consolats, personal internacional, companyies internacionals –es lamenta Salih–, de manera que afectarà a tothom, no és una decisió correcta".

"Estem allotjant les forces de la coalició encapçalades pels Estats Units, així que l’aeroport està destinat a tothom, i no només als kurds. També tenim un gran nombre de refugiats sirians que fan servir l’aeroport, i solíem ser un pont entre Síria i l’ONU per enviar ajuda humanitària a aquests llocs", es queixa Salih.

stats