PRÒXIM ORIENT
Internacional 19/11/2012

Israel, preparat per ampliar l'ofensiva a Gaza

Lluny d'apaivagar-se, la tensió entre Israel i Hamàs augmenta cada dia. El govern hebreu va alertar que està preparat per ampliar l'ofensiva mentre Hamàs va llançar nous coets contra Tel Aviv.

Anna Garcia
2 min
DRAMA FAMILIAR  Cinc nens d'una mateixa família van morir ahir en un bombardeig israelià al barri de Nsaer de Gaza.

JERUSALEMEn l'àmbit diplomàtic tot sembla que va pel bon camí, però sobre el terreny la sensació és que la situació es deteriora cada hora que passa. El president egipci, Mohamed Mursi, que és al càrrec dels moviments mediadors amb el suport de la Lliga Àrab, va parlar ahir de la possibilitat d'una treva -encara que sense garanties fermes-, però la tensió, lluny d'afluixar, va augmentar per cinquè dia consecutiu.

L'agència palestina de notícies Maan va informar de la mort ahir de 24 persones. En total una seixantena des de l'inici de l'operació. A l'altra banda de la frontera, hi ha 3 israelians morts. Ahir, Israel va reobrir Kerem Shalom, el pas que va a Gaza, i més de 100 camions amb subministraments van entrar cap a la franja.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va reiterar la voluntat d'Israel de defensar-se, una opció que ahir va avalar el mateix president dels EUA, Barack Obama, i va advertir que les seves tropes estaven preparades per ampliar "significativament" l'ofensiva. Va dir que volia una treva, però amb garanties. Hamàs també va demanar aturar l'agressió israeliana per arribar a un alto el foc.

Perquè quedés clar que aquesta és una "operació quirúrgica" l'exèrcit israelià va enviar ahir un vídeo als periodistes en què es veien clarament els dos atacs, diumenge a la matinada, a les oficines de la televisió Al-Quds, de Hamàs, i a les antenes parabòliques instal·lades al terrat del mateix edifici.

"En aquest edifici hi havia les comunicacions operatives d'organitzacions terroristes. Malgrat que sabíem que hi havia gent de Hamàs, no es va actuar contra ells perquè hi havia més gent aliena a Hamàs", va manifestar a l'ARA una portaveu de l'exèrcit israelià. A l'edifici hi ha també les oficines de periodistes estrangers, incloent-hi la de TV3. Es parla de 6 periodistes ferits, la majoria treballadors de la televisió Al-Quds.

També ahir el sistema israelià antimíssils, l'anomenat Cúpula de Ferro, va interceptar dos coets dirigits de nou cap a Tel Aviv. El compte de Twitter i la web de l'exèrcit israelià van informar a l'hora exacta que va sonar la sirena antiaèria a Tel Aviv. I és que les xarxes socials estan tenint un paper molt important seguint, minut a minut, el conflicte.

Segons fonts oficials israelianes, fins ahir s'havien interceptat 300 coets dels 540 enviats a territori israelià, la majoria dels quals tenien com a objectiu les ciutats del sud. L'àrea que envolta la franja, en un radi de fins a 7 quilòmetres, és ara zona militar tancada al públic amb nombrosos tancs i tropes israelianes. A Gaza, una ciutat sobrepoblada i sota el bloqueig d'Israel, hi haurien impactat, fins ara, un miler d'explosius.

Seguir el calendari previst

Tot i l'escalada de violència, per al portaveu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, Xavier Abueid, "el Consell de Seguretat de les Nacions Unides hauria de prendre part activa en aquest conflicte". Abueid va assegurar que els palestins seguiran el seu full de ruta i sol·licitaran el 29 de novembre, tal com estava previst, el reconeixement de Palestina com a estat membre observador de les Nacions Unides perquè "no podem fer res més que impulsar moviments diplomàtics".

Les pròximes hores s'espera la visita d'una delegació de la Lliga Àrab a Gaza, així com la del secretari de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, a Jerusalem i Ramal·lah.

stats