PRÒXIM ORIENT
Internacional 15/11/2012

Israel reprèn els atacs a Gaza i liquida el cap militar de Hamàs

F. Akram / I. Kershner
2 min
Una multitud es va concentrar al voltant del cotxe on va morir Ahmed al-Jabari, el cap militar de Hamàs a Gaza.

THE NEW YORK TIMES / GAZA / JERUSALEM.L'exèrcit israelià va dur a terme ahir diferents raids aeris a Gaza i va matar el cap militar de Hamàs, Ahmed al-Jabari, el militant de més rang d'aquesta organització assassinat pels israelians des de la invasió de la franja fa quatre anys. Hamàs es va afanyar a anunciar que Israel "pagaria un preu molt alt" per aquesta mort.

La mort d'Ahmed al-Jabari, de 52 anys, que era a la llista dels militants palestins més buscats per Israel, va ser confirmada per fonts oficials de la mateixa organització islamista i pel govern Israel. L'exèrcit hebreu va assegurar que havia ordenat els atacs com a resposta al llançament de coets des de Gaza cap a territori d'Israel els últims dies.

L'atac israelià inicia una nova escalada de tensió entre Israel i Hamàs, una organització que Israel considera com un grup terrorista que té l'objectiu de destruir l'estat hebreu. A més, els atacs israelians podrien complicar la fràgil relació d'Israel amb Egipte, on el nou govern ha establert llaços de cooperació amb Hamàs i ha actuat com a mediador per restaurar l'entesa entre Israel i Hamàs, que controla Gaza.

Hamàs va reaccionar amb fúria i va assegurar en un comunicat que considerava els atacs israelians com la base d'una "declaració de guerra" contra Israel. Un portaveu d'aquesta organització, Fauzi Barhum, va afirmar que els israelians havien "comès un crim injustificable que ha sobrepassat totes les línies vermelles" i que "els ocupants israelians ho lamentaran".

Els portaveus oficials de l'exèrcit israelià, que es va atribuir la mort de Jabari, van assegurar que les seves forces havien dut a terme atacs aeris addicionals a Gaza per posar en el punt de mira el que van descriure com "un significant nombre d'instal·lacions de coets de llarg abast" controlades per Hamàs on s'havien emmagatzemat míssils capaços d'endinsar-se fins a 40 quilòmetres en territori israelià. Aquestes mateixes fonts van assegurar que els raids havien estat afectat significativament "les capacitats amagades de llançament de coets de l'organització terrorista".

Hamàs controla Gaza des del 2007, un any després que els israelians es retiressin del territori capturat el 1967 durant la guerra àrabo-israeliana. Però les forces israelianes van tornar a Gaza l'hivern del 2008 al 2009 en resposta al que van anomenar -com ara- una campanya terrorista de llançament de coets cap a Israel per part de militants palestins. La campanya militar de tres setmanes va acabar aleshores amb 1.400 palestins morts, inclosos centenars de civils, i una condemna de la comunitat internacional.

Intents d'assassinat

Jabari es va convertir en el líder en funcions de l'ala militar de Hamàs després que Israel ferís greument Muhammad Deif, el màxim comandant de l'organització, en un intent d'assassinat el 2003. Jabari havia sobreviscut a diversos atacs israelians anteriors, entre els quals un de l'any 2004, quan els avions de l'exèrcit hebreu van atacar casa seva i van matar un dels seus fills i tres familiars més.

Shin Bet, de l'Agència de Seguretat Israeliana, va dir que Jabari era considerat el responsable de "tota l'activitat terrorista antiisraeliana" amb origen a Gaza. També era conegut per haver jugat un paper important en les negociacions que van portar a l'alliberament de Gilad Shalit, el soldat israelià capturat per militants de Gaza en una incursió transfronterera el 2006. Jabari va escortar personalment Shalit quan va ser entregat l'any passat a Egipte, que va fer de mediador.

stats