Internacional 12/10/2017

Imatges de satèl·lit mostren la foscor de Puerto Rico tres setmanes després del pas del 'Maria'

Els efectes de l'huracà mantenen sense llum a gairebé un 86% de la població

Miquel Bernis
2 min
La ciutat de Caguas, abans de l'huracà a l'esquerra, el dia 8 d'octubre a la dreta / NASA

BarcelonaEls efectes del pas del gran huracà 'Maria' per Puerto Rico són encara molt evidents i trigaran a esborrar-se. Una prova d'això són les imatges nocturnes de satèl·lit que està difonent la NASA aquests dies per comprovar la diferència entre l'abans i el després de l'huracà.

Segons fonts del govern de l'illa, dimarts només un 16% de la població tenia llum elèctrica, i en alguns casos la falta de l'electricitat dura des de fa més de 30 dies, ja que si bé l'huracà 'Maria' és amb diferència el que ha afectat amb més força Puerto Rico, l'Irma' ja havia provocat destrosses i talls de llum al nord de l'illa uns quants dies abans.

Les dues imatges que acompanyen aquesta peça corresponen a l'entorn de la capital, San Juan, i a la ciutat de Caguas, que té uns 140.000 habitants. Són una comparació de la llum nocturna detectada en un dia normal amb la que es va poder detectar el dia 8 d'octubre, tres setmanes després del pas de l'huracà, i han estat captades via satèl·lit amb l'anomenat VIIRS, un radiòmetre que permet no només mesurar la intensitat de la llum artificial, sinó també mesurar aspectes relacionats amb la nuvolositat i amb la temperatura de la superfície de l'aigua.

Els problemes de la població de Puerto Rico no es redueixen a la manca de llum, sinó que també n'hi ha de provisió d'aigua; segons el 'Washington Post', un de cada tres habitants de l'illa continua sense poder tenir accés a aigua potable. La meitat de la població no té possibilitat tampoc de comunicar-se via telèfon mòbil. L'huracà 'Maria', de categoria 4, va afectar de ple Puerto Rico i es calcula que ha fet malbé fins a 60.000 cases.

San Juan i ciutats pròximes, abans de l'huracà a l'esquerra, el dia 8 d'octubre a la dreta / NASA
stats