EL RÈGIM DE VIKTOR ORBÁN
Internacional 12/03/2013

Hongria desafia la UE i noqueja el Tribunal Constitucional

El Parlament aprova una polèmica reforma de la carta magna

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Un diputat demanant votar no a la reforma constitucional impulsada pel partit del primer ministre, Viktor Orbán, al darrere.

Barcelona.L'únic mur que havia aturat fins ara els cops autoritaris del govern hongarès, el Tribunal Constitucional, va perdre ahir tota força. El Parlament va aprovar una nova reforma de la carta magna que, entre altres mesures, tomba el Tribunal Constitucional com a contrapoder democràtic.

El Fidesz, el partit del conservador primer ministre Viktor Orbán controla dos terços de la cambra magiar, de manera que els vots contraris de l'oposició socialista o l'abstenció de la formació d'extrema dreta Jobbik no van servir de res.

L'oposició va penjar banderes negres en senyal de dol a la façana neogòtica del Parlament i destacades organitzacions hongareses en defensa dels drets humans van coincidir a concloure que queden poques possibilitats de reanimar una democràcia en hores baixes.

"Amb aquesta modificació no hi haurà cap contrapoder constitucional i Hongria deixarà de ser un estat de dret", es lamentava Balázs Tóth, jurista i un dels líders de l'ONG Comitè Hèlsinki. "El dret ja no podrà regular les accions del partit majoritari al poder", sentenciava.

Un contrapoder noquejat

El primer que ha fet el Fidesz amb aquesta reforma és noquejar el Tribunal Constitucional anul·lant totes les decisions que el tribunal va prendre abans del 2012. Deixa així el tribunal sense cap sentència a la qual acollir-se com a precedent. La resta de les reformes aprovades ahir havien estat precisament anul·lades pel tribunal. Ara el Fidesz les ha recuperat i el seu contingut promet seguir despertant crítiques dins i fora del país. La maquillada Constitució prohibeix la publicitat electoral en mitjans de comunicació privats, basa la definició de matrimoni en l'heterosexualitat i obre la porta a penalitzar els sensesostre per viure al carrer. Es tracta d'un reguitzell d'esmenes que s'afegeixen al gir autocràtic que Hongria ha fet des que el 2010 Orban va arribar al poder.

L'oposició critica el primer ministre per estar-se construint el seu Orbanistan a cop d'esmenes i decrets llei, i situant homes pròxims al partit al capdavant de les principals institucions del país. La setmana passada va col·locar el seu ministre d'Economia com a governador del Banc Central. Balázs Tóth apunta que amb aquest moviment "la separació de poders queda del tot anul·lada".

Aquest últim joc de mans va fer caure el fòrint, la moneda hongaresa, més d'un 1% respecte a l'euro, que va arribar així al nivell més baix registrat en nou mesos.

Brussel·les va tornar a mostrar-se "preocupada" per la situació a Budapest, en paraules del president de Parlament Europeu, Martin Schulz. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, i el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjoern Jagland, van dir en un comunicat conjunt que "prenen nota i analitzaran detalladament les esmenes". Però Orbán havia ignorat les amenaces que les mateixes institucions europees van fer-li abans que el Parlament votés la reforma. L'executiu europeu l'havia amenaçat d'utilitzar "tots els instruments en disposició" per garantir que l'estat magiar respecti les lleis europees.

La setmana passada, els ministres d'Exteriors d'Alemanya, Holanda, Finlàndia i Dinamarca havien demanat a l'executiu comunitari que endurís el control sobre els països que no implementin correctament els drets fonamentals europeus, però Budapest va tirar pilotes fora. "La idea de les sancions econòmiques dels ministres d'Exteriors no anava dirigida a Hongria", va dir el portaveu del govern, Ferenc Kumin, a l'agència Reuters. Budapest també ignora els milers de manifestants que ahir van tornar a sortir als carrers.

L'oposició, dèbil

L'últim recurs per redreçar el camí que porta el govern d'Orbán és que el president de la República, János Áder, veti la reforma constitucional. El cap d'Estat té cinc dies per fer-ho. "¿El president està moralment capacitat per cenyir-se al seu càrrec de guardià principal de la democràcia?", es pregunta el jurista Maté Dániel Szabó, director de l'Institut Eötvös Károly. Ell mateix es respon: "És altament improbable. Áder és membre fundador del Fidesz i no va deixar el partit després de ser escollit president de la República".

Fins i tot amb la presidència controlada, el país haurà d'esperar a les pròximes eleccions. Hongria renova el seu Parlament el 2014 i els analistes coincideixen a dir que l'alternativa al Fidesz no està madura. El partit d'Orbán dobla amb un 43% la intenció de vot pels socialistes, segons les últimes enquestes.

stats