CURSA CAP A L'ELISI
Internacional 04/05/2012

Hollande vol canviar Europa

Pere Martí
3 min
BANY DE MASSES AL FEU DEL SOCIALISME FRANCÈS
 El candidat del PS, favorit en totes les enquestes per a les presidencials de diumenge, va tancar campanya a Tolosa. François Hollande, que va aparèixer en escena acompanyat de l'ex primer ministre Lionel Jospin, va assegurar que ja veu a venir "la victòria". En l'acte d'ahir a la capital del Llenguadoc també hi va participar una delegació del PSC.

TOLOSAFrançois Hollande va tancar ahir la campanya a les presidencials franceses convençut que la seva victòria canviarà Europa perquè posarà fi a les polítiques d'austeritat impulsades per Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, i obrirà una nova etapa en què es prioritzaran el creixement i la creació d'ocupació. En un to eufòric, el candidat socialista va remarcar que en els resultats de diumenge no només s'escull el president de França sinó que hi ha en joc la "reorientació" de la Unió Europea, i va assegurar que el canvi ja s'ha començat a notar amb les declaracions de la cancellera alemanya dels últims dies. "Això gira bé", va ironitzar Hollande davant 25.000 persones entregades.

El candidat, capdavanter en totes les enquestes, va explicar que ha rebut missatges de suport de França, d'Itàlia i de Portugal, que li demanen que planti cara a les retallades de Merkel i Sarkozy, i ell es va comprometre a no decebre'ls si guanya. Una victòria que en cap moment va posar en dubte. Fins i tot es va permetre assegurar: "Ja la veig a venir i serà una victòria bonica". El líder dels socialistes francesos va voler recordar, però, als seus electors que els problemes no desapareixeran de cop i que caldrà prendre decisions "dures". Entre d'altres va citar la necessitat de fer reformes valentes en el terreny fiscal i bancari per recuperar la justícia.

L'altra Europa d'Hollande

L'agenda europea va centrar la major part del discurs, perquè mai unes eleccions franceses havien estat tan importants per al futur del continent, segons Hollande. El líder del PS va assegurar que tots els que volen una altra Europa els "esperen". Aquesta altra Europa ha de recuperar els valors de la justícia, la igualtat, la cultura i la solidaritat, enfront d'una dreta que l'ha dividida, empobrida i enfrontada.

Després de sortir indemne del debat amb Nicolas Sarkozy de dijous a la nit, François Hollande es va permetre ridiculitzar el que va definir sempre com a "president sortint", a qui va qualificar com el candidat de la por, que no ha tingut escrúpols per utilitzar la immigració i la por a l'islam, i també la por que França acabi com Grècia, Itàlia i Espanya. Hollande va expressar el seu "respecte" per aquests països, castigats per la crisi econòmica i del deute sobirà, i va rebutjar que la dreta pugui donar lliçons de gestió. En aquest punt va atacar el seu rival, i va recordar la seva prepotència i les seves incoherències.

En clau interna francesa, l'aspirant a l'Elisi es va comprometre a retirar les tropes de l'Afganistan l'any que ve, a tancar la central nuclear més vella de França, a lluitar contra el canvi climàtic, a reforçar els lligams amb el nord d'Àfrica i a prioritzar l'educació. Mantenint en tot moment el to presidencial, com si ja fos el nou cap d'estat francès, Hollande va acabar prometent que si guanya serà el mateix president que els francesos han vist com a candidat, que no canviarà pel fet d'arribar al poder. "Heu tingut un candidat normal i tindreu un president normal al servei de la República", va dir, per defensar la seva coherència. I ja descaradament com a guanyador es va comprometre a governar sense revenges.

Sumant suports

Mentre Hollande demanava un últim esforç a la mobilització dels francesos per evitar sorpreses aquest diumenge, els seus col·laboradors rebien la notícia del suport del centrista François Bayrou, que anunciava, a títol personal, que votaria pel candidat socialista. El 9,13 per cent de vots obtinguts per Bayrou a la primera volta han estat molt cobejats aquestes setmanes. Els socialistes podran afegir així una nova peça important a la llista de partits que ja li han donat suport, entre els quals també hi ha el Front d'Esquerres de Jean-Luc Mélenchon.

stats