EIX FRANCOALEMANY
Internacional 17/03/2013

Hollande surt de la gàbia daurada per recuperar terreny

El president, amb mals sondejos, vol reafirmar l'autoritat i acostar-se als francesos

àlex Vicente
2 min

ParísEnfrontat a sondejos catastròfics i als dubtes creixents que genera la seva acció presidencial, François Hollande es disposa a recuperar el terreny perdut. El pessimisme i la desconfiança han substituït el breu període d'esperança que va acompanyar la seva victòria al maig. La moral dels francesos s'enfonsa, a causa d'un context socioeconòmic cada vegada més desfavorable, que indica que França podria entrar en una fase ombrívola molt més llarga del que va pronosticar. Els estudis d'opinió li són cada vegada més desfavorables. Segons un sondeig de BVA, el 66% dels francesos diuen que estan decebuts per l'acció del president, entre els quals, un 44% dels seus electors. La tímida remuntada que va acompanyar la declaració de guerra a Mali ja sembla un record llunyà. Els francesos tornen a exigir-li que trenqui amb l'immobilisme.

Fins ara Hollande demanava paciència. El govern necessitava rodatge i l'herència de Sarkozy pesava com una llosa durant els primers mesos del nou executiu. Però gairebé deu mesos després del seu accés a la presidència ja no hi ha excuses que valguin. Hollande necessita reafirmar la seva autoritat i tornar a acostar-se als francesos que li donen l'esquena. Per solucionar-ho, el president es disposa a mostrar-se menys tolerant amb la cacofonia permanent del seu govern -amb el ministre de l'àrea industrial, Arnaud Montebourg, com a primer dels enfants terribles - i preveu una estratègia de comunicació més contundent, que inclourà nombrosos desplaçaments sobre el terreny, com els que va protagonitzar amb èxit durant la campanya electoral que el va portar a l'Elisi. Dilluns Hollande es va desplaçar a Dijon durant dos dies per fer pedagogia sobre la seva acció. I aquest cap de setmana serà a Bordeus i Tolosa, abans de marxar cap a Grenoble a finals de la setmana que ve. "L'objectiu és escoltar, dialogar, que hi hagi un intercanvi amb els francesos", explicava aquesta setmana el seu principal conseller polític, Aquilino Morelle.

Esperant la coherència

Abans que acabi el mes, Hollande preveu una gran intervenció mediàtica per explicar el full de ruta dels pròxims mesos. "Hi ha un estat d'expectativa fort perquè el president doni coherència a les mesures adoptades. No hi ha un rebuig, sinó més aviat la necessitat que s'expliquin bé les coses", reconeixia el cap del grup socialista al Senat, François Rebsamen, un altre dels seus principals aliats. Com ell, molts analistes parlen d'un problema de comunicació més que de decepció respecte als resultats, pel fet que no hi ha hagut prou temps perquè les seves mesures tinguin efecte. "Què és l' hollandisme ?", es preguntava el líder del Partit Socialista, Harlem Désir, en declaracions a Le Monde . I va concloure: "Cal que escrivim aquest relat. És un dels grans reptes per a l'esquerra". Si Hollande no pot batre les forces macroeconòmiques, com a mínim intentarà guanyar la batalla de l' storytelling .

stats