CRISI AL SUD D'EUROPA
Internacional 20/02/2013

Hollande insta les empreses franceses a invertir a Grècia

El cap de l'Elisi destaca les oportunitats del programa de privatització del rescat

Cristina Mas
2 min
El primer ministre grec, Andonis Samaràs, va rebre el president francès, François Hollande, en la seva primera visita oficial a Atenes.

Barcelona.El president francès, François Hollande, va fer ahir la seva primera visita oficial a Grècia, des que va accedir al càrrec, acompanyat d'una delegació d'empresaris als quals va instar a invertir en el país més castigat per la crisi. Després que l'any passat el grup Carrefour i el banc Crédit Agricole se sumessin a la llarga llista de firmes internacionals que van abandonar el mercat grec, Hollande va voler llançar un missatge de confiança en l'economia hel·lena.

El cap de l'Elisi va repetir el seu discurs en defensa del creixement contra l'Europa de l'austeritat que pregona la cancellera alemanya, Angela Merkel. Després de reconèixer que "cap poble d'Europa s'ha posat tant a prova", Hollande va dir: "Ens hem d'assegurar que el creixement i l'ocupació tornin a Grècia. Necessitem més creixement a Europa. I és així com assolirem els objectius de reducció del dèficit". Amb un atur oficial del 27% i de més del 60% entre els joves de menys de 25 anys, Grècia viu la pitjor crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial.

En la roda de premsa conjunta que va fer amb el primer ministre grec, Andonis Samaràs, Hollande també va mostrar l'interès francès pel programa de privatitzacions que Grècia està posant en marxa d'acord amb el memoràndum del segon rescat. En concret, es va referir als sectors de l'energia, la defensa, els ferrocarrils, la gestió de l'aigua i el turisme. El govern de Samaràs està d'acord que Électricité de France (EDF) compri les companyies públiques de gas natural Depa i Desfa.

Col·laboració militar

Hollande va aclarir que no era a Grècia "per vendre armes", després que transcendís que Atenes signarà un acord per incorporar dues fragates franceses. Segons la premsa grega, les fragates contribuirien també a les prospeccions de petroli a l'Egeu. El conservador Le Figaro, citant fonts del govern grec, avançava ahir que Atenes llogarà dues fragates franceses. Aquesta fórmula servirà per esquivar la prohibició de comprar armes -a causa del seu llarg conflicte amb la veïna Turquia, Grècia ha acabat convertint-se en la quarta potència militar europea- que va establir el primer pla de rescat del país. L'acord es concretarà amb la pròxima visita a Atenes del ministre de Defensa francès, Jean-Yves le Drian.

El viatge d'Hollande no va estar exempt de crítiques a Grècia. "La societat grega està a punt d'arribar al col·lapse [...]. Però els inversors saben que ara poden comptar amb un govern metademocràtic que, després d'haver destruït la feina i els assalariats, ara governa amb repressió violenta, fora de tot contracte social. I és així que hem arribat als salaris de 300 euros", apuntava a l'ARA l'antropòleg i historiador Panagiotis Grigoriou, autor del blog Greek-crisis.gr. La visita institucional no va tenir cobertura dels mitjans grecs, que participaven així en la vaga general d'avui.

stats