Internacional 20/06/2013

Gairebé 6 milions de sirians esperen trobar la sortida a la seva situació en el dia mundial del refugiat

Més de 42 milions de desplaçats arreu del món viuen amb l'esperança de tornar a casa seva algun dia

Ara
2 min

BarcelonaLes Nacions Unides van declarar el 20 de juny com el dia mundial del refugiat amb la intenció de reconèixer la situació de desesperació dels 42,5 milions de refugiats al món.

Enguany, el dia està marcat pel conflicte a Síria, que ha deixat ja gairebé 6 milions de refugiats, 4 milions dels quals es troben dins del país. La resta, un milió i mig, es troben fora de les fronteres de Síria.

Segons un informe publicat per l'ONU el passat mes de maig, entre els països on hi ha més desplaçats es troben Jordània i el Líban, amb prop de 500.000 refugiats, i Turquia, amb prop de 350.000. Entre d'altres països també s'hi troben l'Iraq i Egipte.

Sonya Mounir, responsable de Salut Mental de Metges Sense Fronteres al camp de refugiats de Kilis (Turquia) descriu com es senten els refugiats que arriben al camp: “No necessito menjar ni beure, necessito algú amb qui pugui compartir la meva tristesa”.

A més a més, els camps de refugiats s'enfronten al perill de no poder satisfer les necessitats bàsiques, i és per això que diferents organitzacions com Metges Sense Fronteres han instal·lat consultoris mèdics i reparteixen accessoris mèdics de primera necessitat.

Al camp de Doomez, a l'Iraq, l'aigua és escassa i s'ha de repartir entre tots els refugiats. Es calcula que cada persona ha de subsistir amb una mitjana de 4 litres al dia. En les darreres vuit setmanes, el nombre de diarrees s'ha triplicat.

D'altres prefereixen no quedar-se als camps de refugiats i fins i tot prefereixen provar sort a Europa.

Lawand Deek, un jove refugiat sirà que ha arribat a Atenes explica la seva experiència: "Érem 25 persones, hi havia dos nens petits, en un vaixell molt petit, de nit. Molt perillós. Vam trigar tres hores. A les 5 del matí, la policia grega ens va veure. No volíem parar: teníem por que ens tornessin a Turquia. Però ens van portar a un port grec ". "M'imaginava alguna cosa com una ciutat anglesa o alemanya. Però està bé, millor que Síria. Em sento segur aquí. Em quedaré i intentaré trobar feina, i espero que Síria estigui millor d'aquí a sis mesos".

La població siriana ha de fer front a les conseqüències de l'extrema violència d'un conflicte que ja s'ha saldat amb més de 70.000 morts segons l'ONU. A més a més, els ciutadans han de fer front al col·lapse del sistema de salut públic, la falta de menjar en alguns casos, la manca d'aigua i d'electricitat.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats