Internacional 07/08/2013

La planta de Fukushima llença 300 tones diàries d'aigua radioactiva al mar

El govern japonès diu que els residus queden al voltant de la central i no s'expandeixen en aigües obertes, tot i això, els índexs de contaminació han augmentat 47 vegades els últims cinc dies

Efe
2 min
La planta de Fukushima verteix 300 tones diàries d'aigua radioactiva al mar

TòquioEl govern del Japó ha informat aquest dimecres que cada dia es llencen al mar 300 tones d'aigua contaminada procedents de la central de Fukushima.

La informació arriba després que Tepco, l'operadora de la planta, mostrés la seva preocupació per l'augment de la contaminació de l'aigua subterrània al subsòl dels reactors.

El govern japonès ha dit que bona part de l'aigua contaminada llençada al mar es limita a les zones properes de la central, el port de la qual es troba aïllat del mar obert per diverses esculleres i dics de contenció.

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha demanat al ministre d'indústria del país, Toshimitsu Motegi, que elabori un pla per assistir a l'operadora de Fukushima en les tasques per acabar amb les fuites d'aigua contaminada de la planta.

El govern nipó vol tirar endavant un projecte que consisteix a congelar la terra al voltant de la central nuclear per bloquejar la sortida d'aigua al mar, segons l'agència japonesa Kyodo.

Emergència per l'augment constant de la radioactivitat

L'índex de radioactivitat de l'aigua subterrània sota la central de Fukushima ha augmentat 47 vegades els últims cinc dies, segons mostres extretes de pous de la zona.

Una part de l'aigua contaminada prové del mar i es barreja amb la que està afectada per la radioactivitat al subsòl de la planta.

Al juliol les autoritats japoneses van admetre que es filtrava aigua del mar a la central, cosa que va conduir Tepco, l'empresa que gestiona la planta, a construir unes barreres subterrànies per evitar que l'aigua contaminada torni al mar.

Estava previst que les tasques de retirada de l'aigua comencessin a finals d'agost, però s'ha decidit avançar-les a aquesta setmana arran de les últimes dades de contaminació.

Els tècnics de la central desconeixen els motius pels quals la radioactivitat de l'aigua subterrània ha augmentat tant. Part de l'aigua contaminada és utilitzada, un cop retirades la sal i les partícules radioactives, per refredar els reactors.

stats