Internacional 06/02/2013

França vol un euro "realista" i "competitiu"

C.c.
2 min
La seu del Banc Central Europeu a Frankfurt, on es controla el rumb de l'euro.

ESTRASBURGFrançois Hollande ha declarat obert el debat sobre el tipus de canvi real que hauria de tenir l'euro. "Una zona monetària ha de tenir una política de canvi que li asseguri el valor que li correspon", va dir ahir el president francès davant el plenari d'Estrasburg. París expressava fa només uns dies la seva preocupació per un euro massa fort, que limita el potencial exportador i el creixement econòmic de molts països de la moneda única. A l'Eurocambra, Hollande va anar més enllà reclamant que "els caps d'estat i de govern de l'eurozona puguin acordar quin tipus de canvi volen a mitjà termini". Pel líder socialista, es tracta de protegir un euro fins ara "vulnerable" als "moviments irracionals". La política de canvi "està prevista en el Tractat, i no depèn només del BCE", va defensar.

En aquests moments l'eurozona viu la "paradoxa" que es demana "més competitivitat a alguns països" i, en canvi, no se'ls facilita el cost de les exportacions, argumentava Hollande pensant en França però descrivint una situació que afecta les economies més amenaçades de l'euro, especialment dos exportadors com Itàlia i Espanya.

Alemanya sempre ha frenat qualsevol iniciativa que es pugui interpretar com una intervenció en el mercat monetari. El ministre d'Economia alemany, Philipp Roesler, va assegurar ahir que "l'objectiu" de l'eurozona ha de ser "millorar la competitivitat i no debilitar la moneda". Un cop es va instal·lar a Brussel·les la sensació que el pitjor episodi de la crisi del deute havia passat, l'euro va remuntar fins a 1,35 $, tot i que, pels analistes, aquests guanys són encara fàcilment reversibles.

Amb una economia estancada, París està sota pressió per arribar a l'objectiu del 3% de dèficit que Brussel·les li marca per a aquest any. La recuperació -admetia Hollande- "passa necessàriament per desendeutar-se i millorar la competitivitat". Per això va demanar a Berlín que estimuli la demanda interna i garanteixi unes balances més justes.

stats