ESCÀNDOLS POLÍTICS
Internacional 25/01/2013

França, sacsejada també per la corrupció

La successió d'escàndols polítics les últimes setmanes a França demostra que aquest país no és immune a la corrupció. La diferència: la confiança en els polítics ha augmentat des del 2011

àlex Vicente
2 min
L'IMPERI DASSAULT  El magnat Serge Dassault, propietari d'una poderosa empresa d'aviació i armament i senador, és investigat per tres casos de corrupció.

ParísLa corrupció també es reprodueix a França, on en els últims dies s'han encadenat diversos casos judicials referents a irregularitats a la cúpula del poder. La recent condemna a l'exministre de François Mitterrand Charles Pasqua per desviament de fons públics -dos anys de presó exempts de compliment i una multa de 150.000 euros- és l'últim exemple d'un sistema polític menys transparent i impecable del que li agradaria semblar. El senador conservador Serge Dassault, al capdavant d'un poderós imperi empresarial que el convertiria en la cinquena fortuna francesa, també està en el punt de mira de la justícia per tres possibles casos de corrupció.

Fins i tot la reputació immaculada de la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, es veu enterbolida per un possible cas de favoritisme a Bernard Tapie, també exministre de Mitterrand i empresari de negocis obscurs, a qui l'Estat va atorgar una indemnització de 400 milions d'euros per la venda d'Adidas. La justícia francesa va escorcollar ahir els domicilis de Tapie i de l'antic director de gabinet de Lagarde, Stéphane Richard, president de l'empresa pública France Télécom.

I per si tot plegat no fos prou, un escàndol esquitxa un ministre de l'actual executiu socialista. El titular de Pressupost, Jérome Cahuzac, és sospitós d'haver tingut un compte secret a Suïssa.

La política, en dubte

Aquesta nova tanda de casos succeeix la llarga seqüència marcada per l'afer dels falsos llocs de treball a l'alcaldia de París, que van costar una condemna a l'expresident Jacques Chirac; el finançament irregular del partit conservador UMP a càrrec de la multimilionària Liliane Bettencourt, o bé l'afer Clearstream, les falses llistes amb noms de polítics -entre d'altres, Nicolas Sarkozy i Dominique Strauss-Kahn- erròniament acusats d'haver evadit diners a Luxemburg. El principal acusat, l'exprimer ministre Dominique de Villepin, va ser dispensat per la justícia. Però les sospites sobre el funcionament opac del sistema polític no van arribar a desaparèixer.

Un informe de Transparency International, una ONG que combat la corrupció política i financera, va alertar l'opinió pública ara fa sis mesos, quan va situar França en 22a posició de la seva llista dels països menys corruptes del món. El país se situava a la part alta de la classificació, però molt per sota de la imatge que té de si mateix, darrere de Singapur i l'Uruguai i empatat amb Barbados. A l'octubre un informe de l'OCDE confirmava la falta d'independència de la justícia financera, mentre el Consell d'Europa denunciava una legislació inadequada per combatre les irregularitats.

Els francesos, poc preocupats

Amb tot, la crisi de confiança en els polítics no sembla haver-se accentuat entre els francesos. Fa pocs dies, un sondeig de la fundació Cevipof, un centre dependent del prestigiós Institut d'Estudis Polítics de París, insinuava més aviat el contrari. El 45% dels enquestats opinen que el sistema democràtic francès funciona "bé o molt bé", cinc punts per sobre dels resultats del 2011. Una majoria del 54% opina el contrari, però l'índex de confiança no només augmenta, sinó que segueix sent molt més elevat que en altres latituds. A més, el 59% dels francesos també asseguren "interessar-se per la política" i el 47% diuen "tenir confiança" en els partits polítics per governar el país.

stats