FISCALITAT
Internacional 23/03/2013

França no podrà aplicar una taxa als més rics superior al 66%

Ara
1 min

Barcelona.El govern francès rebaixarà l'impost a les grans fortunes per sota del 66%. És el límit fixat pel Consell d'Estat, que ahir va ratificar la decisió del Tribunal Constitucional de derogar la taxa del 75% a les rendes anuals superiors a un milió d'euros. L'organisme assessor va dictaminar que qualsevol taxa sobre els impostos superior al 66% era injusta.

L'executiu francès es va afanyar a contestar que estudiaria totes les opcions tècniques possibles per fer reviure aquesta controvertida supertaxa. París no renuncia a l'objectiu d'augmentar la fiscalitat a les grans fortunes, que ara se situa al 41%. "Estem disposats a actuar amb justícia i fer complir les promeses del president", va dir el ministre d'Economia, Pierre Moscovoci. Aquesta va ser la proposta estrella del socialista François Hollande durant la campanya electoral, que va vèncer Nicolas Sarkozy acusant-lo de ser "el president dels rics".

La taxa del 75% -amb què el govern francès esperava recaptar 7.200 milions d'euros- va provocar la fuga de grans capitals francesos, com l'actor Gérard Depardieu, ara ciutadà rus, i el propietari de la marca de luxe Louis Vuitton, Bernard Arnault, que ha demanat la nacionalitat belga.

Inicialment l'impost havia de tenir una vigència de dos anys, fins que se superés la recessió, i només s'aplicava als ingressos personals. Ahir, però, el tribunal administratiu va dir que la taxa del 66% s'hauria d'imposar de manera més àmplia a totes les rendes. El nou impost s'haurà de fixar sobre les llars i no sobre els individus, ja que el Tribunal Constitucional va considerar discriminatori el principi de diferenciar-los.

stats