GIR JUDICIAL
Internacional 01/11/2012

França obre de nou el cas de les 'banlieues'

França tornarà a reviure la mort dels dos joves de Clichy-sous-Bois, que va encendre les banlieues d'arreu del país. El Tribunal de Cassació obliga a tornar a jutjar els policies implicats en les morts.

àlex Vicente
2 min
El Zyed i el Bouna van  morir el 2005 electrocutats al transformador on s'amagaven de la policia.

PARÍSSet anys després de la revolta urbana que va incendiar les banlieues franceses, la justícia francesa va tornar a obrir ahir un dossier tancat l'any passat per mirar d'aclarir la veritat sobre el fet que les va desencadenar. El Tribunal de Cassació, la màxima institució jurídica per als casos de dret civil, va invalidar el procés que, el 2011, havia absolt els dos agents policials que van provocar la mort accidental de dos adolescents a Clichy-sous-Bois, a la perifèria de París.

Zyed Benna, de 17 anys, i Bouna Traoré, de 15 anys, van morir electrocutats després d'amagar-se en un transformador quan es creien perseguits per la policia. La protesta ciutadana que va seguir aquestes morts va provocar tres setmanes d'intenses revoltes arreu del país, amb 300 edificis i 10.000 vehicles cremats, així com 130 ferits de diversa gravetat.

Les famílies dels dos adolescents havien portat el cas davant el Tribunal de Cassació, perquè consideraven injusta l'absolució dels dos policies, que podrien haver estat conscients del risc que corrien els joves quan es van refugiar al generador elèctric.

Una nova prova

El tribunal parisenc que els va absoldre el 2011 va considerar que no eren coneixedors d'aquest risc, però una frase pronunciada per ràdio per un dels policies va acabar provocant ahir la reobertura del cas. "Si entren a la seu d'EDF [companyia pública d'electricitat francesa] ho tenen magre", hauria dit un dels agents. L'evidència sembla apuntar que el policia sabia que s'hi havien amagat, o com a mínim ho sospitava. Un tribunal de Rennes s'encarregarà ara de tornar a jutjar el cas, en què els dos policies seran acusats de "no assistència a persona en perill". L'advocat de les famílies denunciants va considerar ahir que aquest gir inesperat suposa "una decisió històrica" per obtenir un judici just per a les dues víctimes. "En cap moment els dos policies van intentar advertir els infants del perill", va valorar.

stats