Internacional 29/05/2016

Hollande i Merkel reivindiquen Europa davant la barbàrie

França i Alemanya commemoren els 100 anys de la Batalla de Verdun durant la Primera Guerra Mundial, en la qual van morir 163.000 francesos i 143.000 alemanys

Alícia Sans
3 min
Hollande i Merkel, aquest diumenge en la commemoració de la batalla de Verdun

ParísEl president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han commemorat aquest diumenge el centenari de la Batalla de Verdun, a la regió de la Lorena, un dels combats més llargs i penosos de la Primera Guerra Mundial, en el qual van morir 163.000 francesos i 143.000 alemanys.

França i Alemanya commemoren el centenari de la Batalla de Verdun

La cita ha arrencat al cementiri alemany de Consenvoye, on Hollande i Merkel han fet una ofrena floral per recordar les víctimes enterrades allà. No lluny d'aquest indret, a l'ossari de Douaumont, va ser on l'aleshores president francès, François Mitterrand, i el canceller alemany, Helmut Kohl, es van donar les mans el 22 de setembre del 1984, com a mostra de reconciliació.

Mitterand i Kohl a Verdun.

Aquest cop el gest no s'ha repetit, segons Hollande, pel que fet que la reconciliació entre França i Alemanya ja està més que consolidada, però sí que la coincidència de tots dos en aquests actes de record vol servir per donar una imatge d'unitat i de reivindicació d'Europa.

"Aquí, la història ens parla i ens dóna lliçons implacables", ha dit solemnement el president Hollande al costat de la cancellera Merkel. Un Hollande que ha descrit aquesta ciutat del nord-est de França com "la terra del coratge i el sacrifici", però també com "l'avantsala de l'infern". Una terra que "simbolitza l'horror i l'absurditat de la guerra, però al mateix temps la reconciliació franco-alemanya", ha recordat, al seu torn, la cancellera.

"Estimem la nostra pàtria, però protegim la nostra casa comuna: Europa", ha advertit Hollande, en senyal d'alerta pel projecte europeu. De fet, la presència en els actes del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha tingut per objectiu potenciar aquesta idea d'unitat europea.

"Europa és una cultura, un estil de vida, un model social. Europa és un intercanvi de coneixements, però també una exigència ciutadana", ha dit el president francès, que ha recordat que el terrorisme i els nacionalismes formen part dels desafiaments i les amenaces als quals s'enfronta la comunitat europea.

De fet, sense mencionar-ho específicament, els dos mandataris han evocat el 'Brexit', l'imminent referèndum al Regne Unit per decidir si abandona la Unió Europea, que tindrà lloc en menys d'un mes. "Treballem colze a colze per encarar el futur i, primer de tot, el futur d'Europa", ha dit el president francès, mentre que la cancellera ha avisat que "només units podem gestionar els desafiaments del segle XXI".

D'altra banda, Hollande ha aprofitat l'acte per lloar públicament la política d'acollida de refugiats d'Alemanya. Precisament, la gestió de la crisi dels refugiats a Europa és un punt que ha distanciat la parella franco-alemanya i que forma part de les "febleses de la comunitat" que Merkel ha evocat en el seu discurs.

Si bé Europa ha ocupat gran part dels parlaments d'Hollande i Merkel, la joventut també hi ha tingut un lloc important. De fet, un dels punts forts en els actes de commemoració dels 100 anys de la Batalla de Verdun ha estat protagonitzat per 3.400 joves francesos i alemanys. Sota la direcció del cineasta alemany Volker Schlöndorff, que ha ideat una escenografia especial per a l'ocasió, els milers d'adolescents han sortit del bosc de Verdun –com ho van fer els soldats el 1916– i, acompanyats pels tambors de la banda de percussió Bronx, han representat la lluita i la posterior mort al centre de la necròpoli de Douaumont.

Els joves han sortit del bosc de Verdun.

Hollande i Merkel també han inaugurat la renovació del Memorial de Verdun, fundat al 1967 pels antics combatents francesos, i per concloure els actes de commemoració, els dos dirigents s'han endinsat a l'ossera de Douaumont, situada al davant de la necròpoli, per descobrir la nova inscripció franco-alemanya que recorda els 130.000 soldats francesos, però també alemanys –fins ara només hi havia gravat el nom d'un combatent germànic–, situats a l'interior d'aquest temple inaugurat l'any 1932.

stats