EL FUTUR DE LA UMP
Internacional 22/11/2012

Fillon renuncia a presidir la dreta francesa i es prepara per al 2016

La dreta francesa s'esquinça. François Fillon, aspirant a la presidència de la UMP, va denunciar ahir un frau massiu que li hauria impedit la victòria. Fillon mira cap a la pròxima cursa presidencial.

àlex Vicente
2 min
L'ex primer ministre i aspirant a la presidència de la UMP François Fillon ahir a París, abans de renunciar a liderar el partit.

PARÍSL'improbable vodevil en què ja s'ha convertit la successió de Nicolas Sarkozy a la dreta francesa se segueix complicant encara més. Els dos rivals per convertir-se en nou president del partit conservador Unió per un Moviment Popular (UMP) havien acceptat dilluns a la nit el resultat de la votació interna per designar un nou líder. Després d'un recompte de 29 hores, el fins ara secretari general del partit, Jean-François Copé, es va imposar per només 98 vots -sobre un total de més de 170.000- al seu adversari, l'ex primer ministre François Fillon, que va validar el desenllaç tot i denunciar "la fractura política i moral" que viu la formació.

Però ahir la situació va agafar un gir inesperat. Fillon va decidir tornar a sacsejar la sospita d'un frau generalitzat i va exigir la dimissió immediata de Jean-François Copé, reclamant que s'invalidi el resultat electoral. Segons Fillon, 1.304 vots procedents de les federacions de la UMP als territoris d'ultramar no van ser inclosos en el recompte final. El seu equip va assegurar que si s'incloguessin els vots pendents en el recompte final Fillon guanyaria Copé per una vintena de vots. L'equip del candidat va sol·licitar que el president d'honor del partit, Alain Juppé, ocupés provisionalment la direcció de la UMP fins que s'aclarís la situació. Al vespre, 134 parlamentaris pròxims a Fillon van difondre una petició en què instaven Juppé a fer un pas endavant. L'interessat s'hi va mostrar disposat, però només si Copé ho acceptava.

Evidentment, Copé s'hi va negar. "Els resultats han estat proclamats i ningú no ha fet cap reclamació. Els amics de Fillon van validar-los", va argumentar, basant-se en el fet que els delegats de l' expremier a la comissió electoral van signar el recompte obtingut dilluns. "Hem de retrobar la serenitat, girar full i oposar-nos al govern socialista. Convido Fillon a retrobar el sentit de la responsabilitat". Unes hores abans, Copé havia incitat Fillon a presentar un recurs davant del partit. "Així també recomptarem els vots de Niça", va afegir, en referència a un cas de frau pro Fillon en aquesta ciutat, que el seu entorn ja va insinuar diumenge.

Renúncia relativa

Pocs minuts més tard, convidat a l'informatiu de màxima audiència, Fillon responia amb contundència. "Renuncio a la presidència de la UMP", va anunciar per sorpresa, i va advertir que anirà "fins al final" perquè s'aclareixi "la veritat". És a dir, que deixarà de banda les seves ambicions, però farà tot el possible per invalidar la victòria de Copé, amb la gran esperança de batre'l en les primàries del 2016, quan els simpatitzants de dreta escolliran un candidat presidencial.

stats