En breu
Internacional 25/02/2013

Fidel Castro reapareix davant l'Assemblea Nacional Cubana

Ara
1 min
Fidel Castro reapareix davant l'Assemblea Nacional Cubana

BARCELONAExpectació afegida

Els actes públics de Fidel Castro són comptats d'ençà que es va retirar del poder el 2006, i la seva presència ahir a l'Assemblea Nacional que havia de ratificar el seu germà Raúl per a cinc anys més va afegir expectació a un acte que el mateix Raúl s'havia encarregat d'animar. El president cubà va declarar divendres irònicament que pensava "renunciar". "Estic a punt de complir 82 anys. Ja tinc dret a retirar-me, no creuen?", va fer broma Castro amb la premsa. Però ahir, el Parlament el va ratificar per a cinc anys més a la presidència del Consell d'Estat. Abans l'Assemblea havia dedicat una llarga ovació als germans Castro quan van arribar junts a la trobada que se celebrava al Palau de Convencions de l'Havana.

La confirmació de Raúl per a aquest segon mandat fa preveure també la continuïtat del seu pla de reformes econòmiques amb què ha intentat "actualitzar" el règim els últims anys: simplificant els tràmits per viatjar a l'estranger, ampliant l'activitat privada "per compte propi" i el cooperativsime, o reduint funcionaris.

El nou home fort del Parlament

Esteban Lazo, un dels líders històrics del Partit Comunista cubà, i el polític de raça negra que més amunt ha arribat dins les estructures del partit, és des d'ahir el nou president de l'Assemblea. Lazo, a punt de fer 69 anys, es converteix en el sisè president en la història d'aquest Parlament, que feia gairebé dues dècades que no renovava el lideratge.

stats