17/02/2013

Ferran Tarradellas: "Quan Catalunya s'expliqui al món, el primer lloc és Brussel·les"

3 min
Ferran Tarradellas dirigeix des de principis d'any la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Ferran Tarradellas és la cara de la Unió Europea a Catalunya i les illes Balears. A principis d'any va assumir la direcció de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, "la veu i les orelles de Brussel·les aquí", assegura. Hi arriba després de passar per Madrid i de forjar-se com a portaveu de comissaris com el d'Energia, Andris Piebalgs, i la de Desenvolupament, Kristalina Georgieva.

L'eurozona està oficialment en recessió. Ens en sortirem algun dia?

Encara estem en una època molt complicada i l'any que ve seguirà sent un any difícil. Tot i que no estem sortint del túnel, sí que hi ha evidències que fan pensar que el pitjor de la crisi ha quedat enrere. Fa dos anys especulàvem sobre la supervivència de l'euro i ara ningú no el qüestiona.

La UE acaba d'aprovar un pressupost a la baixa, ¿és el moment de caminar cap a una disminució del pres d'Europa com vol el primer ministre britànic?

És bo que David Cameron faci propostes, com n'hi ha d'altres sobre la taula. Cal una reflexió sobre el futur d'Europa. Els últims anys s'ha fet una cessió de competències a la UE com no s'havia vist mai. Per exemple, els pressupostos dels estats han de tenir una mica la llum verda dels socis europeus i Brussel·les abans d'anar als parlaments. Però aquesta cessió de poders no ha anat acompanyada d'un augment del control per als ciutadans.

¿És alarmant la desafecció dels ciutadans cap a Europa?

Ara mateix hi ha desafecció pràcticament contra qualsevol institució de govern. Fins i tot les enquestes en molts països europeus mostren que la institució més mal valorada és el Parlament, la que voten els ciutadans. També és cert que moltes de les decisions difícils per la crisi s'han pres en l'àmbit de la UE i els que en pateixen els efectes tenen una certa amargor cap a Europa. Però cada cop està més clar que per sortir de la crisi o ho fem plegats o no ho farem.

Com es veuen des de Brussel·les els casos de corrupció que hi ha aquí?

La corrupció mai és una bona notícia enlloc. Jo només puc parlar pel que fem a la UE i haig de ser respectuós amb els afers interns de cada estat. Que aquí hi ha un problema? Vostès estan més ben situats que jo per explicar-lo i des de la UE el que fem és seguir-lo, però està més enllà de les nostres competències.

Acabat d'arribar a Barcelona, quines són les seves prioritats aquí?

Som la veu i les orelles de la UE a Catalunya i les illes Balears. Escoltem el que diu la gent, percebem el que passa, els problemes que hi ha, les inquietuds, les il·lusions, els desitjos dels ciutadans. També som la veu de la UE, estem treballant amb diners dels contribuents i tothom ha de saber què es fa des de Brussel·les.

A Catalunya estem en ple debat sobiranista, ¿preocupa a Brussel·les la creació d'un nou estat a Europa?

Brussel·les ho mira amb molta atenció, és conscient que aquest és un debat important, però cau fora de les nostres competències. La nostra posició ha de ser respectuosa amb les parts implicades en aquest debat, el poble de Catalunya i la resta d'Espanya. I des del meu punt de vista, com menys hi entrem millor perquè seria una falta de respecte que ens fiquéssim en un problema que no és nostre.

Però què passarà si un estat neix a Europa separant-se d'un altre? ¿Hauria de tornar a demanar l'ingrés a la UE?

Estem en un moment de canvi, és una qüestió que s'ha de fer en el moment en què es produís la separació perquè no sabem quina Europa trobarem, com serà el procés. Seria distorsionador per al debat que s'emetés una opinió ara del que passarà després. Quan es produeixi, si es produeix, evidentment hi direm la nostra.

Per la seva experiència internacional, com creu que s'hauria d'explicar Catalunya al món?

Aquesta és una responsabilitat del president Mas. Evidentment, quan Catalunya s'expliqui al món, el primer lloc on ha d'anar a explicar-se és a Brussel·les. En part perquè no és el món, és casa nostra. Catalunya és a la UE, les decisions de la UE afecten Catalunya i el que faci Catalunya afecta el conjunt de la UE. Catalunya té una oficina molt potent a Brussel·les, amb bons professionals, i a la capital europea se la mira amb molt de respecte.

stats