Internacional 30/03/2016

La FIFA és còmplice (encara) de l'explotació laboral a Qatar

Un informe d'Amnistia Internacional denuncia la inacció reiterada de l'organisme rector del futbol davant els abusos sobre els treballadors que construeixen les instal·lacions del Mundial del 2022

Marc Toro
4 min
Treballador immigrant en la construcció de les instal·lacions a Qatar del Mundial de Futbol del 2022

Barcelona"La meva vida aquí és com viure en una presó. La feina és complicada, treballem moltes hores sota el sol. El primer cop que vaig queixar-me de la meva situació, poc després d'arribar a Qatar, el cap em va dir: 'Si vols et pots queixar, però hi haurà conseqüències [...] Ara estic forçat a quedar-me aquí i a continuar treballant". Aquest és el relat del Deepak (nom fictici per protegir la seva identitat), un nepalès que treballa en condicions molt precàries a les obres de construcció de les instal·lacions del Mundial de Futbol del 2022, que se celebrarà a Qatar. En aquest país del Golf Pèrsic, la història del Deepak no és anecdòtica, però tampoc és novetat. L'explotació laboral de treballadors migrants s'ha convertit en part inseparable dels preparatius de la copa del món de futbol. I el que és pitjor: gaudeix de total impunitat.

Amnistia Internacional (AI) fa públic aquesta mitjanit l'enèsim informe en què denuncia aquesta situació. Un informe que és especialment crític amb la indiferència i inacció reiterada de la FIFA davant els abusos sobre els treballadors. "La FIFA continua negant i ocultant que hi hagi abusos", afirmen a l'ARA des d'Amnistia Internacional Catalunya, i argumenten que tot i que l'òrgan rector del futbol mundial "diu que prendrà mesures i que pressionarà el govern de Qatar i el comitè organitzador del Mundial", al final no fa res. "Malgrat les promeses dels últims cinc anys, la FIFA ha fracassat gairebé del tot a l'hora d'evitar que la copa del món es construeixi sobre la vulneració de drets humans", sentencia en un comunicat Salil Shetty, secretari general d'AI.

Treballadors en plena construcció del Khalifa International Stadium, a Doha

Així ho demostra el nou informe de l'organització, realitzat a partir de 132 entrevistes a migrants que treballen en la construcció del Khalifa International Stadium a Doha, el camp que ha d'acollir una de les semifinals del Mundial. "Ser treballador immigrant a Qatar és una vida d'incertesa, de ser desapoderat i, sovint, humiliat", afirma Mustafa Qadri, investigador d'AI sobre els drets dels migrants al Golf Pèrsic i un dels membres de l'ONG que va recollir els testimonis dels treballadors, el febrer d'aquest any. Alguns dels abusos recollits sobre el terreny són:

  • Les promeses sobre els salaris o el tipus de feina que s'ofereix no corresponen a la realitat. En alguns casos, la remuneració final equival a la meitat de la que s'havia pactat.
  • Retards en el pagament dels sous que s'allarguen durant mesos.
  • Les empreses es neguen a renovar el permís de residència dels treballadors, els posen en situació irregular i davant del risc de ser detinguts o deportats.
  • Les empreses retiren els passaports dels treballadors per impedir-los abandonar el país.
  • Els habitatges en què s'han d'allotjar els treballadors són precaris i no garanteixen unes condicions mínimes de dignitat.
  • No es compleixen les condicions per a l'assistència mèdica dels treballadors, la seva salut i seguretat laboral.
  • Les amenaces sobre els treballadors que protesten per les seves condicions laborals són una constant.

El testimoni d'un treballador indi exemplifica aquesta última situació: "[L'empresari] simplement em va cridar de mala manera, i va dir que si em tornava a queixar, mai marxaria del país. Des de llavors vaig amb molt de compte de no queixar-me sobre el meu salari o qualsevol altra cosa. Per descomptat, si pogués canviaria de feina o marxaria de Qatar". Aquest tipus de submissió del treballador està avalat pel sistema 'kafala' instaurat a Qatar, que fins i tot impedeix que l'empleat canviï de feina o abandoni el país sense el permís de l'empresa que l'ha contractat.

Habitació on han de dormir treballadors immigrants a Qatar

Amnistia ja havia recollit testimonis de treballadors de Bangladesh, l'Índia i el Nepal entre febrer i maig del 2015, i assegura que la situació observada en la visita d'aquest febrer era pràcticament la mateixa. L'organització admet que alguns treballadors havien estat recol·locats en allotjaments millors i que d'altres havien recuperat els passaports, però insisteix que els abusos continuen.

La FIFA: "Les crítiques són necessàries, però també cal destacar les millores"

AI recorda que ha denunciat aquesta situació i ha demanat explicacions a la FIFA diverses vegades. La respostes que ha rebut, però, buscaven minimitzar la problemàtica. En una carta enviada aquest 17 de març per la FIFA, a la qual ha tingut accés l'ARA, la federació internacional assegura que es pren "molt seriosament" la seva responsabilitat a l'hora d'assegurar "el respecte dels drets humans" en el procés de preparació del Mundial de Futbol a Qatar, i insisteix que les companyies que treballen al país ja han impulsat mesures perquè es millorin les condicions dels treballadors.

Entre elles, apunta la FIFA, la millora del seu allotjament, la creació d'espais on els empleats poden presentar les seves queixes o l'establiment d'auditories sobre el pagament de sous. "No s'han trobat evidències sobre el retard en els pagaments", sentencia l'organisme en relació amb aquest últim aspecte. "Si bé les crítiques constructives són necessàries i, en molts casos, útils, també és important destacar les millores", s'assenyala a la carta, on es rebutja taxativament que la FIFA no faci res per aturar l'explotació laboral a Qatar.

La valoració de l'ONG d'aquesta carta és clara: "La FIFA ha d'obrir investigacions pròpies, no refiar-se del que li diu Qatar i el comitè organitzador. Ha de començar a investigar de manera independent les condicions dels treballadors migrants en les obres de construcció de la Copa del Món. Si Amnistia Internacional pot revelar i detectar fàcilment abusos en un dels principals escenaris del Mundial, què podria fer la FIFA amb els seus mitjans?"

Amb tot, Amnistia Internacional fa una nova crida a la FIFA, però també als patrocinadors del Mundial com Adidas, Coca-Cola o McDonald's, perquè pressionin contra l'explotació laboral de la copa del món de futbol. Per contra, tal com apunta el títol de l'informe, serà impossible eliminar aquesta faceta del futbol, "la cara lletja d'un esport bonic".

stats