CONFLICTE COLOMBIÀ
Internacional 20/11/2012

Les FARC sacsegen el procés de pau amb una treva temporal

Les FARC han decidit marcar el seu propi full de ruta en el procés de pau amb el govern colombià. La guerrilla va anunciar ahir un alto el foc de dos mesos fent cas omís a les advertències de Bogotà.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iván Márquez, cap de la delegació de les FARC, anunciant ahir a Cuba el primer alto el foc unilateral en la història de la guerrilla.

BARCELONA.La delegació de les FARC va arribar ahir a l'inici de la segona fase de negociacions de pau a l'Havana amb un as a la màniga: un alto el foc unilateral de dos mesos. Minuts abans que comencés la primera ronda de contacte entre la guerrilla i els portaveus del govern, el comandant Luciano Marín Arango -àlies Iván Márquez - va llegir un comunicat davant la premsa en què el secretariat del grup armat demanava "a les unitats guerrilleres de tota la geografia nacional la fi de tota classe d'operacions militars ofensives contra la força pública i els actes de sabotatge contra la infraestructura pública o privada durant el període comprès entre les 0 hores del 20 de novembre del 2012 i les 0 hores del 20 de gener del 2013".

La decisió va sorprendre tant Bogotà com els mitjans reunits a l'Havana, ja que el president Juan Manuel Santos havia reiterat aquest mateix cap de setmana en la Cimera Iberoamericana celebrada a Cádiz que no preveia acabar amb les operacions policials contra els guerrillers durant el procés de pau. "La proposta ha estat clara. No hi ha treva ni alto el foc si volen avançar l'alto el foc o humanitzar el conflicte. El que volem nosaltres és finalitzar-lo i no humanitzar-lo, i com més aviat arribem a un acord, més aviat se silenciaran els fusells", va dir.

La guerrilla, però, ha pressionat des que es va conèixer a l'agost l'acord pel procés de pau per una treva conjunta. L'últim gest va ser just la setmana passada, però va trobar-se amb el mur infranquejable de les autoritats de Bogotà. Per les FARC, l'anunci d'ara vol "enfortir el clima d'enteniment necessari" i "generar un ambient polític propici per avançar en les converses".

Un gest inèdit

Es tracta de la primera vegada que la guerrilla anuncia una alto el foc unilateral durant un període tan llarg. En les anteriors negociacions, com durant el govern de Belisario Betancur (1984) i els diàlegs del Caguán, sota l'administració d'Andrés Pastrana (1998-2002), la decisió sempre s'havia pres de manera conjunta i només durant breus períodes de Nadal o bé de Setmana Santa s'havia decidit deixar les armes durant poques hores a petició, per exemple, de la Conferència Episcopal.

Per Yezid Arteta, exmembre de les FARC i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, la guerrilla ha fet amb aquest gest un "cop inesperat". "Poques persones es poden oposar a un gest d'aquestes característiques", opinava ahir a l'ARA Arteta. "No crec que Santos respongui de la mateixa manera, justament perquè necessita mantenir l'equilibri entre el grup favorable al procés de pau i els més reticents, que busquen trencar-lo, com el sector de l'expresident Álvaro Uribe", afegia l'exguerriller.

Una decisió "estratègica"

L'anunci de les FARC va eclipsar l'inici d'unes esperades negociacions que tenen com a objectiu final la fi del conflicte a Colòmbia. En una petita sala del Palau de Convencions de l'Havana, cinc membres de la delegació de la guerrilla i del govern van reunir-se a porta tancada per primera vegada per debatre el primer punt de l'agenda acordada a l'agost: el desenvolupament agrari.

"No crec que l'alto el foc alteri l'agenda -destacava ahir Vicenç Fisas, director de l'Escola de Cultura de Pau-, sinó que aportarà un clima de més tranquil·litat i confiança". De totes maneres, l'anunci aconsegueix desacreditar Santos, que es veu obligat a moure peça, disminuint, per exemple, els atacs contra la guerrilla. Tot i això, segons Fisas, la decisió de les FARC és "estratègica, per posicionar-se en la taula de negociacions".

Segons la informació facilitada per l'Havana, les dues parts es reuniran durant deu dies cada matí per abordar el primer punt de l'acord, basat en les reivindicacions polítiques de la guerrilla. L'hermetisme dominarà el procés.

stats