ÀFRICA
Internacional 05/03/2013

Èxit de participació en les eleccions crucials de Kènia

Dos atacs ètnics, amb almenys 15 morts, tenyeixen la jornada

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Èxit de participació en
 Les eleccions crucials de Kènia

Barcelona.Kènia necessitarà una segona volta, o almenys és el que indicaven ahir els resultats preliminars de les eleccions presidencials. Uhuru Kenyatta, el candidat imputat pel Tribunal Penal Internacional per haver instigat la violència postelectoral del 2007-2008, anava al capdavant d'un recompte que no serà oficial fins al 30 de març. Però per poder cantar victòria és necessari que Kenyatta -considerat un heroi per l'ètnia majoritària kikuyu- guanyi els comicis amb més d'un 50% dels vots i superi un quart dels suports en la meitat dels comptats.

Si es confirma una segona volta, significarà que s'allarga fins a l'11 d'abril la incertesa agònica d'aquest estat africà, que ahir va sorprendre els 2.600 observadors internacionals amb un exercici exemplar de democràcia. L'èxit organitzatiu dels primers comicis múltiples que celebra el país -el 2010 va aprovar-se una nova Constitució que introduïa un sistema bicameral- va poder-se constatar amb les llargues cues d'electors que des de primera hora del matí van esperar amb paciència poder votar i van obligar, en alguns casos, a allargar el tancament d'alguns col·legis electorals. Segons les projeccions de la Comissió Electoral de Kènia, va haver-hi més d'un 70% de participació.

"Aquesta votació és un nou començament", deia amb esperança un home a qui van matar tota la família l'1 de gener del 2008 a Eldoret, a l'oest del país. En aquesta ciutat, base d'operacions del fins ara primer ministre i favorit en la majoria de sondejos, Raila Odinga, algunes persones van arribar a fer 10 hores de cua per poder votar, segons va informar l'enviat especial de la BBC.

Però el fantasma de la violència ètnica que va provocar més de 1.200 morts i mig milió de desplaçats entre finals de desembre del 2007 i el febrer del 2008 va recórrer ahir la ciutat costanera de Mombasa. Almenys 15 persones van morir en dos atacs amb matxets contra agents de la policia -se n'havien desplegat 99.000 arreu del país- poques hores després d'haver obert els col·legis electorals. Una acció que va tenyir la jornada i va recordar als 14,3 milions de kenians cridats a les urnes els problemes latents d'un dels països més estables i desenvolupats del continent.

Crida a la calma

"Avui Kènia té una cita amb el destí. La decisió dels kenians marcarà el rumb d'aquest destí", va dir Odinga just després de votar. "La pau i la unitat són el més important", va afegir poques hores després Kenyatta. Les dues formacions s'han compromès a respectar els resultats i a enfrontar-se només als tribunals. Per si no fos així, aquesta vegada desenes d'organitzacions independents han supervisat un procés que va ser ahir trending topic a Twitter.

stats