TERRATRÈMOL BREXIT
Internacional 29/06/2016

Europa no regalarà res al Regne Unit

Cameron demana un divorci constructiu però la UE adverteix que el país no tindrà els mateixos privilegis

Laia Forès
4 min
Les negociacions no començaran fins que Londres notifiqui la seva sortida. A la foto, un funcionari europeu retira la bandera britànica de la Comissió Europea.

Brussel·les“Això no és com el Facebook, on l’estatus pot ser complicat. Aquí o estàs casat o estàs divorciat”. La frase del primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, resumeix a la perfecció el missatge que els 27 líders europeus van traslladar ahir al primer ministre britànic, David Cameron. Els socis europeus no permetran que el Regne Unit mantingui els privilegis comercials i econòmics que té actualment com a membre del club europeu un cop en surti.

La UE no començarà a negociar la desconnexió i la futura relació amb el Regne Unit fins que Londres demani oficialment marxar-ne, però els governs de la UE ja van avisar ahir que no estan disposats a regalar res al país. Europa vol que la sortida del Regne Unit sigui ordenada, sense sobresalts que puguin agitar encara més les borses, però no estan disposats a permetre que sortir del club sigui gratis. Sense revenges però sense que sigui un camí de roses que incentivi altres països a seguir l’exemple de Londres.

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es van reunir ahir a Brussel·les en la primera cimera després del referèndum britànic i en l’última en què participa Cameron. No era un Consell Europeu com els altres. L’ambient estava enrarit. Els líders s’enfronten a la pitjor crisi política de la UE en els seus gairebé seixanta anys d’història i avui inicien el camí de l’Europa dels Vint-i-set: per primera vegada es reuneixen sense el Regne Unit per començar a preparar la futura UE.

Mercat únic amb condicions

Davant la voluntat de dirigents britànics de teixir una relació econòmica entre el Regne Unit i la Unió Europea similar a l’actual una vegada el país ja estigui fora, ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, va deixar les coses clares. En un discurs al Bundestag, Merkel va advertir que si els britànics volen tenir accés al mercat únic europeu, hauran de permetre la lliure circulació de persones.

L’afirmació de Merkel suposa una galleda d’aigua freda per als defensors del Brexit, que sostenien que un Regne Unit fora de la UE podria mantenir el privilegi del mercat únic sense contrapartides. “Hi ha d’haver una diferència palpable entre ser i no ser part de la família europea. Qui vulgui marxar d’aquesta família no pot esperar que desapareguin les obligacions i que es mantinguin els privilegis”, va assegurar la cancellera.

David Cameron no va aportar detalls de com es farà la desconnexió -va subratllar que el seu país necessita “una mica de temps”- però va assegurar en acabar la cimera que espera que el Regne Unit tingui una relació amb la UE “el més pròxima possible”. Cameron va dir que no lamenta la convocatòria del referèndum i va atribuir el Brexit a la política europea d’immigració, que és massa tova, segons el seu paper. Després d’anys criticant la UE, ahir es va desfer en elogis cap a la Unió i va recordar que va aportar la pau a Europa.

Al finalitzar la cimera, els dirigents europeus es van queixar de la manca de concreció per part del premier britànic sobre com es farà la desconnexió i de l'inexistència d'un pla per negociar la relació que el Regne Unit tindrà amb la UE. "No entenc que els que han demanat marxar de la UE ara no estiguin preparats per dir-nos què volen", va lamentar Juncker.

Divergències a la UE

Tot i que avui intentaran transmetre un missatge d’unitat davant el repte de reconstruir la UE sense el Regne Unit, els líders mantenen diferències sobre com s’ha de fer la desconnexió. La por a un efecte dòmino i la proximitat de les eleccions presidencials a Holanda i França -amb l’amenaça de Marine Le Pen de celebrar un referèndum com el britànic- obliguen a actuar amb certa rapidesa davant el Brexit. Però Merkel demana calma i aposta per donar temps al govern britànic per resoldre la seva crisi política.

Amb tot, el missatge que més ha calat i que els líders van traslladar ahir a Cameron és el de no demorar gaire l’inici de les negociacions i que Londres clarifiqui els seus plans. “Europa està preparada per iniciar el procés de divorci fins i tot avui”, va assegurar ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk. També la Comissió Europea pressiona Londres perquè notifiqui aviat la seva voluntat de marxar.

“Demanaré al govern britànic que segueixin sent els nostres amics però que aclareixin la situació com més aviat millor per evitar un llarg període d’incertesa”, va dir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Brussel·les espera que ho faci, com a molt tard, a finals d’estiu. Al setembre està prevista una cimera sense el Regne Unit per analitzar el futur de la UE.

En un discurs davant el Parlament Europeu, Juncker va alertar el govern britànic que fins que no notifiqui oficialment a Brussel·les la seva voluntat de sortir de la UE invocant l’article 50 no hi haurà cap negociació sobre com es farà la desconnexió i la futura relació entre la Unió i el Regne Unit. “No hi haurà negociacions sense notificació”, va dir contundent Juncker. La cancellera alemanya també va llançar la mateixa advertència.

De fet, Juncker va assegurar que ha prohibit a funcionaris i comissaris europeus negociar informalment o en secret la desconnexió amb el Regne Unit fins que no hi hagi notificació oficial.

stats