Internacional 27/08/2013

Els Estats Units es preparen per respondre a l'atac químic del règim sirià

Obama parla per telèfon amb el primer ministre australià, Kevin Rudd, sobre "possibles respostes a l'ús d'armes químiques"

Agències
2 min

WhasingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha parlat per telèfon amb el primer ministre australià, Kevin Rudd, per "discutir possibles respostes de la comunitat internacional" a l'ús d'armes químiques a Síria, segons ha informat la Casa Blanca. Els dos líders han expressat la seva "gran preocupació" pel suposat ús d'armes químiques per part del règim sirià de Baixar Al-Assad contra civils al voltant de Damasc dimecres passat, en un atac que, segons opositors i activistes, va deixar centenars de morts i milers d'afectats.

Per la seva banda, l'assessora de Seguretat Nacional dels Estats Units, Susan Rice, es va reunir aquest dilluns amb el seu homòleg israelià, Yaakov Amidror, com a part de les consultes d'alt nivell que regularment porten a terme i van abordar la situació a Síria, Egipte i l'Iran, entre altres assumptes regionals.

L'atac de dimecres passat a Damasc ha activat l'engranatge de la política internacional i ha permès que, després de mesos d'espera, finalment un grup d'experts de les Nacions Unides arribés aquest dilluns a Síria per investigar el suposat ús d'armes químiques. El govern sirià hi va donar el seu vistiplau i va permetre l'accés sense restriccions dels experts de l'ONU a tot el territori, tot i que fins pocs dies abans s'havia negat que investiguessin també les denúncies de l'oposició.

El canvi de posició es va produir coincidint amb les advertències dels Estats Units i els seus aliats, que han insistit que preveuen "totes les opcions" per respondre a l'ús d'armes químiques i han subratllat la disposició de les seves forces armades a portar-les a terme.

Després del primer dia de treball dels experts de l'ONU, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, va afirmar ahir al vespre que l'ús d'armes químiques és "innegable", mentre que els seus homòlegs britànic, William Hague, i francès, Laurent Fabius, han alertat que les indagacions serviran de ben poc, perquè hi ha hagut temps per destruir proves.

En aquest context, el president sirià, Baixar al-Assad, ha negat una altra vegada que el seu govern hagi usat armes químiques amb els civils, i ha assegurat que aquestes acusacions són de "caràcter polític", alhora que ha alertat a Occident que, si envaeix el país àrab, li espera el fracàs.

Des que va començar l'alçament popular contra el règim d'Al-Assad, el mes de març del 2011, més de 100.000 persones han mort a causa dels combats entre les forces governamentals i rebels, segons xifres de les Nacions Unides i activistes.

El govern d'Al-Assad, per la seva part, atribueix la majoria de les víctimes civils als grups terroristes que, segons ha denunciat insistentment, actuen a Síria a l'empara de països com Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar, entre altres.

stats