Estats Units
Internacional 04/08/2013

¿Volen els Estats Units justificar l'espionatge massiu amb l'alerta per atemptats d'Al-Qaida?

22 ambaixades i consolats nord-americans al món àrab tanquen avui després d'interceptar comunicacions de la xarxa terrorista

Agències
1 min
L'ambaixada nord-americana a Tel Aviv / REUTERS

WashingtonEls Estats Units han tancat aquest diumenge 22 de les seves ambaixades i consolats a diversos països del món àrab per una amenaça "significativa" d'atemptat terrorista per part d'Al-Qaida. No és estrany que els EUA facin aquest tipus d'alertes, però el que no acostuma a fer Washington és citar la font de les seves sospites.

El 'New York Times' explicava ahir que Washington va prendre aquesta decisió després d'interceptar comunicacions electròniques entre alts càrrecs de la xarxa terrorista on parlaven de possibles atacs a interessos nord-americans al Pròxim Orient i el nord de l'Àfrica.

Analistes de política exterior nord-americana citats pel rotatiu nord-americà han apuntat aquests dies que l'administració Obama sembla disposada a aprofitar la situació per justificar el registre que l'Agència Nacional de Seguretat (ANS) fa de les comunicacions privades de molts ciutadans.

Les revelacions de l'extècnic de la CIA, Edward Snowden, sobre l'abast d'aquest espionatge governamental han provocat un gran terrabastall als Estats Units i arreu del món. L'administració ha procurat deixar clar que ha estat gràcies a la feina de l'ANS que han pogut interceptar les comunicacions entre els membres d'Al-Qaida.

El Regne Unit, França i Alemanya han decidit tancar les seves legacions diplomàtiques al Iemen.

Membres del gabinet del president Barack Obama, com el secretari d'estat, John Kerry, i els directors de l'FBI i la CIA s'han reunit aquest diumenge per analitzar l'amenaça. Després de la reunió, Obama ha viatjat amb un grup d'amics a Camp David (Maryland), la residència presidencial de descans, per celebrar el seu aniversari perquè avui compleix 52 anys.

stats