NEGOCIACIONS PER AL NOU GOVERN
Internacional 30/03/2013

El bloqueig dels partits deixa Itàlia en mans de Napolitano

El cap d'estat, abocat a trobar un sortida a la crisi política

Sandra Buxaderas
3 min
El bloqueig dels partits deixa Itàlia en mans de Napolitano

RomaAl cap d'estat italià, Giorgio Napolitano, pràcticament li toca aconseguir un miracle per superar el bloqueig de la política italiana. El guanyador en minoria de les eleccions, el líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, va haver de reconèixer dijous a la nit que no ha trobat suport entre els altres partits per encapçalar un govern que lideri reformes polítiques i constitucionals.

Ahir Napolitano va consultar tots els partits per demanar-los com pensen contribuir a buscar l'estabilitat política que Itàlia necessita, i es va tornar a trobar amb posicions irreconciliables. Ahir a la nit el cap d'estat va demanar "un moment de reflexió" abans de moure fitxa. Ara és ell qui, després de fer d'àrbitre i deixar que Bersani tractés de trobar una sortida, haurà de convertir-se en el protagonista de la política italiana. Com que per raons constitucionals no pot tornar a convocar eleccions, la majoria d'experts consultats per aquest diari pensen que a la pràctica només li queda buscar una personalitat de prestigi, no necessàriament un parlamentari, i enviar-lo al Parlament a provar sort en un vot d'investidura. Ara bé, si els partits segueixen sense moure's ni un mil·límetre, pot ser que aquest candidat també fracassi i no trobi els suports necessaris.

Una altra opció, amb menys possibilitats, seria que Napolitano demanés al primer ministre en funcions, Mario Monti, que segueixi en el càrrec fins que d'aquí quinze dies els partits es vegin obligats a triar un altre president de la República, ja que a Napolitano el mandat li caduca el 15 de maig. Un nou cap d'estat sí que podria convocar noves eleccions, previsiblement a la tardor -Napolitano no pot fer-ho perquè en els últims sis mesos de mandat els caps d'estat no poden dissoldre el Parlament-. Però Monti ha quedat deslegitimitat després de perdre les eleccions.

Ara bé, si Napolitano nomena una personalitat que tampoc aconsegueix superar el bloqueig dels partits, Itàlia es podria trobar guiada per algú que ni tan sols ha superat la investidura al Parlament. El politòleg Leonardo Morlino i el constitucionalista Beniamino Caravita de Toritto reconeixen a l'ARA que la situació és inèdita en la història italiana. Ara bé, asseguren que la Constitució és pragmàtica i preveu que un govern en qualsevol situació de legitimitat "pugui gestionar afers corrents fins que no en neixi un que trobi suport al Parlament".

Peticions incompatibles

La tesi del nou protagonista polític, Beppe Grillo, líder del Moviment 5 Estrelles, és precisament que Itàlia "no necessita un govern". Així, s'oposa a qualsevol pacte amb Bersani, malgrat que el líder del centreesquerra li ha ofert en safata la possibilitat de fer reformes polítiques al seu gust. Però el còmic genovès diu que només acceptarà un govern format per polítics de 5 Estrelles.

Per la seva banda, el líder de la dreta, Silvio Berlusconi, es nega a repetir l'experiència de Mario Monti -és a dir, un govern liderat per un tècnic- i proposa un executiu amb membres del seu partit, del de Bersani i del de Monti. Bersani, però, diu que no accepta un govern "polític" compartit amb la dreta i prefereix donar suport al Parlament al líder que triï Napolitano per pilotar la nova etapa, amb el benentès que no es tractaria d'un govern format per polítics del seu partit i el de Berlusconi sinó per personalitats externes.

Ara la premsa italiana s'ha posat a fer travesses sobre la personalitat que podria triar el president Napolitano per intentar sortir de la situació. Sonen molts noms, perquè ningú sap del cert quines són les prioritats del cap d'estat: si les reformes econòmiques, les polítiques o les institucionals, i si vol tractar d'involucrar d'alguna manera 5 Estrelles o pivota més aviat cap a la dreta de Berlusconi.

stats