CIMERA A ROMA
Internacional 01/03/2013

Els EUA oferiran ajuda humanitària als rebels sirians, però armes no

Washington promet 45 milions d'euros més a l'oposició per garantir serveis bàsics

M.r. Gordon / M. Lander
3 min
Diversos combatents rebels portant una arma pels carrers de Deir Ezzor. Els EUA els faran arribar ajuda humanitària per primera vegada, però es neguen a enviar-hi armes.

The New York Times / Roma.Els Estats Units, intensificant el seu suport a l'oposició siriana, van anunciar ahir una ajuda de 45 milions d'euros perquè pugui garantir els serveis bàsics a les àrees que controla. El secretari d'Estat, John Kerry, va dir que els EUA també donaran menjar i medicaments a l'Exèrcit Sirià Lliure, el braç armat de l'oposició. És el primer cop que els nord-americans envien ajuda als rebels.

Kerry va anunciar-ho després de reunir-se amb els líders de l'oposició siriana a Roma. Dimecres diversos membres de l'administració Obama van dir que una missió per entrenar rebels en una base nord-americana de la regió representava la màxima implicació dels Estats Units al conflicte, tot i que ni la mida, ni l'abast ni el país on se situa la missió no queden clars. Un dels principals objectius de Washington és ajudar l'oposició a construir-se una credibilitat a Síria proveint serveis bàsics a la població civil. D'ençà que el conflicte va començar fa dos anys, els Estats Units han enviat 279 milions d'euros en ajuda humanitària a Síria.

A les autoritats nord-americanes els preocupa cada cop més que les bosses de resistència extremista contra el president Baixar al-Assad -especialment el Front Al-Nusra, del qual els EUA han dit sovint que té vincles amb Al-Qaida- acabin controlant parts del país i que consolidin l'autoritat que tenen oferint serveis públics, de la mateixa manera que Hezbol·lah fa al Líban.

El paquet d'ajudes anunciat ahir pels EUA ha de servir per als civils en matèria de sanitat, educació i seguretat. Un altre objectiu és començar les negociacions sobre una transició política alertant Al-Assad que les forces rebels seguiran lluitant. "Ha de saber que no se'n pot sortir a base de trets", va dir Kerry. Fins ara, cap part de l'ajuda humanitària dels EUA havia arribat als rebels que combaten les forces del règim perquè només es dirigia a consells locals i grups no armats.

Armes, no

El que encara queda fora de la taula, almenys pel que fa a la Casa Blanca, són les armes. El president Barack Obama va rebutjar l'any passat una proposta de la CIA, el departament d'Estat i el Pentàgon d'armar uns grups determinats de rebels. Les autoritats nord-americanes van indicar dimecres que la Casa Blanca segueix oposant-se a enviar armes.

Un membre de l'administració nord-americana va dir que el finançament que planejaven enviar a la resistència podria ajudar-los indirectament a armar-se, perquè podrien invertir el que s'estalviïn en altres àrees en armament.

Després de reunir-se amb el secretari d'Estat nord-americà, el líder del Consell Nacional Sirià, que engloba l'oposició, Moaz Al-Khatib, va dir que estava frustrat per la falta d'ajuda militar per als combatents rebels. Inicialment havia refusat participar en les converses a Roma com a protesta per la falta de suport internacional a les forces opositores però finalment el van convèncer després que els EUA i el Regne Unit indiquessin que farien promeses d'ajuda específica.

La UE, ajuda "no letal"

Després de la trobada, la Unió Europea va dir ahir que faria canvis a la seva política d'embargament armamentístic i que permetria que els països de la UE hi enviessin vehicles blindats, equipament militar no letal i ajuda tècnica als rebels sempre que tinguin garanties que serviran per protegir civils.

Els 27 també van decidir ampliar més les sancions a Síria, fins al primer dia de juny, en resposta a la pressió del Regne Unit i d'altres de relaxar l'embargament armamentístic per ajudar els grups que lluiten per fer front a l'exèrcit de Baixar al-Assad.

stats