Internacional 25/03/2017

Trump pateix una derrota legislativa dura i humiliant

Els republicans, dividits, fracassen en el seu intent de derogar l’Obamacare i aprovar la seva llei sanitària

Núria Ferragutcasas
4 min
El president Donald Trump va intentar ahir obtenir el suport  dels republicans ultradretans per derogar l’Obamacare.

WashingtonSe la va jugar a un tot o res i va perdre estrepitosament. El president dels Estats Units, Donald Trump, va patir ahir una derrota legislativa dura i humiliant que posa en dubte la seva capacitat de liderar i fa perillar la seva agenda. Els republicans -els membres del seu partit- van suspendre la votació de la seva proposta sanitària per substituir l’Obamacarea la cambra baixa en no tenir la majoria per aprovar-la. El seu suposat “art” per la negociació, del qual va presumir tant durant la campanya electoral, va quedar molt tocat.

Trump va pressionar per aconseguir una nova llei amb mítings, amenaces i tuits. Però la seva estratègia va fracassar. I el seu ultimàtum als republicans la nit abans perquè aprovessin la seva reforma sanitària o es quedessin amb l’Obamacare -la reforma sanitària del seu antecessor, Barack Obama- només va servir per revelar la seva impotència en un Washington molt polaritzat.

El seu propi partit, que té el control de les dues cambres del Congrés, li va clavar el primer gran fracàs de la seva jove presidència. La gran majoria dels membres del Freedom Caucus, un grup de l’ala ultradretana del Partit Republicà sorgit després de l’auge del Tea Party, van mantenir la seva oposició a la llei sanitària del president perquè consideraven que és un “Obamacare light ”. I ho van fer malgrat les concessions que els va fer Trump per obtenir el seu suport -com eliminar l’obligació de les asseguradores de garantir una cobertura bàsica amb serveis de maternitat, d’emergència i de salut mental, entre d’altres.

La proposta republicana, impulsada pel líder de la Cambra de Representants, Paul Ryan, amb el suport del president, buscava canviar el sistema de subsidis actual per ajudar la gent a contractar assegurances mèdiques per un de crèdits fiscals. I preservava dues mesures populars de la reforma d’Obama: la prohibició a les companyies de negar cobertura a persones amb malalties i la possibilitat que les famílies puguin mantenir els seus fills a la seva assegurança fins als 26 anys.

Ryan -que va decidir suspendre el vot després de parlar amb Trump a la Casa Blanca- va assegurar als seus col·legues republicans, en una reunió a porta tancada, que no hi havia plans per tornar a intentar la derogació de l’Obamacare a curt termini. “Viurem amb l’Obamacare en un futur pròxim. No tenim prou suports i hem perdut, però no és la fi de la història, queden molts projectes per endavant”, va dir el líder de la cambra baixa, que queda tant o més tocat que el president nord-americà, ja que és ell qui va idear la iniciativa legislativa que una majoria del seu partit ha rebutjat.

Trump, per la seva banda, va culpar els demòcrates del seu fracàs en una declaració des del Despatx Oval, poc després que Ryan admetés la seva incapacitat d’obtenir els vots necessaris per tirar endavant la reforma sanitària republicana. “Sense el suport dels demòcrates no hem pogut”, va afirmar, malgrat que en cap moment va buscar negociar amb l’oposició la nova reforma, ja que esperava tenir-ne prou amb el suport dels republicans, que són majoria tant a la cambra baixa com al Senat.

L’Obamacare “explotarà”

La derrota legislativa d’ahir és un cop dur per al seu lideratge. Tanmateix, Trump ho va veure de seguida com una oportunitat, ja que creu que l’Obamacare “explotarà” en un any per un increment insostenible del cost de les assegurances i, llavors, els demòcrates aniran a demanar-li la seva ajuda. “Els dos partits han de treballar i aconseguir un consens. Estic obert a això”, va dir.

També es va mostrar decepcionat per la divisió que hi ha en el si del seu partit. “Ha sigut un període interessant. Hem après molt sobre lleialtat, lleis i vots”, va concloure, visiblement molest.

L’aprovació de la seva reforma sanitària a la cambra baixa no hauria sigut, tampoc, una gran victòria, ja que s’esperava una difícil negociació al Senat. Alguns senadors republicans ja havien mostrat les seves reserves sobre la iniciativa. A més, una enquesta recent de Quinnipiac va revelar que només un 17% dels nord-americans donen suport a la llei sanitària republicana i l’Oficina Pressupostària del Congrés, un òrgan independent, va afirmar que l’aplicació d’aquest pla deixaria 14 milions de persones sense assegurança mèdica en un any i 24 milions en la pròxima dècada.

Trump, doncs, evita una legislació que hauria sigut molt impopular des de la seva promulgació, si es vol fer una lectura positiva de la seva contundent derrota. El líder nord-americà pot concentrar-se ara en altres projectes, com una reforma del sistema fiscal per reduir impostos a les empreses i un augment de la inversió en infraestructures.

El seu fracàs, però, és molt significatiu i no serà ignorat. Trump en surt molt debilitat i creixen els dubtes sobre la seva capacitat de tirar endavant la seva agenda. El “gran negociador” va viure ahir un bany de realitat política a Washington.

Llum verda a la construcció de l’oleoducte Keystone XL

El govern de Donald Trump va autoritzar ahir la construcció de l’oleoducte Keystone XL, un projecte que va ser rebutjat pel seu antecessor, Barack Obama. “És un moment històric per a Amèrica del Nord i per a la independència energètica”, va dir Trump a la cerimònia per anunciar la seva decisió al Despatx Oval. L’empresa canadenca TransCanada, encarregada de construir l’oleoducte, que té un cost estimat d’uns 53.000 milions de dòlars, va celebrar la seva aprovació.

Trump compleix una promesa electoral amb la seva llum verda a aquest polèmic oleoducte, que des de la seva concepció va provocar un gran rebuig dels ecologistes. La infraestructura pretén transportar uns 830.000 barrils diaris de cru sintètic i bituminós diluït des del Canadà a les refineries de Texas i del golf de Mèxic.

stats