UN PAÍS EN ESTAT DE XOC
Internacional 13/01/2013

Dol i ràbia per la mort d'una filla violada a l'Índia

H. Timmons / H. Kumar
2 min
Un grup d'homes es van vestir amb faldilles ahir a Bangalore per protestar contra les agressions sexuals a les dones al seu país.

THE NEW YORK TIMES / MEDAWARA KALAN (ÍNDIA)Medawara Kalan és un poble indi remot, a l'estat d'Uttar Pradesh, al qual s'arriba per una pista de terra que creua camps de mostassa, barraques de palla i piles de fems que es fan servir de combustible. Fa trenta anys Badri Nath Singh va marxar d'allà cap a la capital, Nova Delhi, a la recerca d'una vida millor. El mes passat hi va tornar amb les cendres de la seva única filla.

Aquesta noia de 23 anys, que va morir després de ser violada amb una barra de ferro dalt d'un autobús a Nova Delhi, s'ha convertit en un símbol de la maldat que envolta el tracte que l'Índia dóna a les dones. Però fins a la seva mort havia estat un exemple molt diferent: de fins a quin punt l'ambició, l'esforç i l'amor d'uns pares poden treure una generació de la pobresa en què viuen 1,2 milions d'indis.

"Aquesta mort ha destrossat els meus somnis", va dir Singh en una entrevista aquesta setmana al seu poble natal. Hi va tornar per seguir tretze dies de rituals hindús que culminen amb els homes rapant-se el cap i un àpat per a centenars de persones amb la finalitat de portar la pau als morts.

Ben poca cosa ha canviat al poble d'ençà que Singh va marxar. "Al poble no podíem cobrir les nostres necessitats. Vam haver de marxar cap a Nova Delhi", diu l'home sobre aquest lloc -amb electricitat precària i on l'única via de subsistència és el camp- on tornava sovint per visitar la família.

Una filla exemplar

A la seva filla li encantava anar a l'escola ja de ben petita. "Solia plorar quan no hi podia anar", va recordar. "Era la millor de la classe", segons ell. A l'Índia es prioritza l'educació dels nens per sobre de les nenes, però els Singh van fer el contrari. "Vam donar molta més atenció a la nena que als dos fills que van venir després", va explicar.

Ell i la seva filla van sospesar la manera d'avançar professionalment, fins i tot més que un parent seu que era jutge. "Volia ser metge", va dir el pare, però els diners de la família només van donar per als estudis de fisioteràpia. I per pagar l'escola Singh va vendre les terres que tenia a Medawara Kalan, va demanar diners prestats a la família i va treballar en doble torn carregant equipatge a l'aeroport de Nova Delhi.

La mare està trastornada des de la mort de la seva filla. Durant l'entrevista va estar asseguda en una habitació petita i fosca davant d'un pati ple de nens i petites columnes de fum. Embolicada en mantes, va aixecar les mans fent el nàmaste , el gest de salutació indi, però no va dir res.

Mirant de trobar una explicació a la brutalitat del que va passar, el pare de la noia hi veu la decadència del caràcter indi. "Com que augmenten els diners, creix la cobdícia de la gent", va explicar. "Un crim així mai passaria al meu poble", va concloure.

stats