PRÒXIM ORIENT
Internacional 27/11/2012

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, deixa la política

Jodi Rudoren
2 min
El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, deixa la política

THE NEW YORK TIMES / JERUSALEMEl ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va anunciar ahir per sorpresa que aviat "deixarà la vida política", després d'una carrera de mig segle entre l'exèrcit i el govern que va incloure dos anys com a primer ministre.

La decisió de Barak evidencia el caos dins del bloc de centreesquerra israelià, a només vuit setmanes de les eleccions generals i després d'una campanya de bombardejos de vuit dies a la franja de Gaza. Tot i haver treballat colze a colze amb el primer ministre conservador, Benjamin Netanyahu, en particular sobre l'amenaça nuclear de l'Iran, Barak ha estat líder durant molt temps del Partit Laborista Liberal i ara encapçala una petita facció de l'esquerra anomenada Independència.

Les enquestes suggereixen des de fa mesos que aquesta formació no aconseguiria prou vots ni per tenir un escó al Parlament, de manera que alguns analistes han vist la decisió de Barak com una estratègia per evitar un fiasco d'aquestes característiques i així deixar la política enmig dels elogis per l'operació Pilar Defensiu, que ha aconseguit matar líders de Hamàs i ha reduït significativament l'armament de la facció islamista a la franja. De totes maneres, Barak no deixa clar si acceptarà un possible "nomenament personal" del pròxim govern per tornar a servir com a ministre de Defensa tot i no haver participat en els comicis.

"He pres aquesta decisió amb recels, però al final ho he escollit de tot cor", va dir ahir Barak, de 70 anys, en una roda de premsa a Tel Aviv. "Mentiria si digués que el que m'ha transmès la població -com també la cobertura informativa durant els últims dies- no m'ha agradat. Com que em considero algú que no ha sigut mimat així normalment, sé com apreciar-ho i alegrar-me'n".

Barak, que ha estat ben vist com a ministre de Defensa però que no és una figura gaire carismàtica ni popular a Israel, no ha estat considerat mai un actor important per teixir aliances en les pròximes eleccions. El seu anunci ha aturat l'allau d'especulacions sobre els plans de Tzipi Livni, exministra d'Exteriors i líder del partit de centre Kadima, de tornar a entrar en política en una nova formació.

El lideratge de l'esquerra

Tant el Partit Laborista com el nou partit de centre Yesh Atid [Hi ha un futur], liderat per l'experiodista Yair Lapid, han festejat Livni. Però les últimes informacions en mitjans israelians suggereixen que ha decidit presentar-se en solitari. Livni també forma part del grup que hauria intentat persuadir Shimon Peres, de 89 anys i actualment en el càrrec simbòlic de president d'Israel, per fer una última reaparició i desafiar Netanyahu.

Ehud Olmert, l'ex primer ministre que ha passat els últims anys lluitant contra els càrrecs per corrupció, també ha decidit apartar-se d'aquesta lluita interna i ha deixat Livni, Lapid i els actuals líders de Kadima i dels laboristes en la pugna pel lideratge de l'esquerra. Els analistes consideren que és difícil que aquest escenari canviï les tradicionals dinàmiques polítiques d'Israel, on la dreta i els partits religiosos tendeixen a aconseguir una majoria parlamentària. El Likud de Netanyahu és, doncs, el favorit per tornar a formar govern en les eleccions que se celebren d'aquí vuit setmanes.

stats