DIMISSIÓ A LA REPÚBLICA TXECA
Internacional 18/06/2013

Crisi política a Praga per un escàndol de corrupció

Una macrooperació destapa investigacions il·legals i suborns en l'entorn de Petr Necas

Carme Riera Sanfeliu
2 min

Barcelona.L'operació anticorrupció més important de la República Txeca des que fa més de vint anys va desaparèixer el Teló d'Acer ha fet caure el govern de Praga. El primer ministre, Petr Necas, va formalitzar ahir la seva dimissió, que ja havia anunciat diumenge.

Feia dies que el cap de l'executiu s'aferrava a la cadira i es negava a dimitir tot i que l'opinió pública estava convençuda que no sobreviuria a la magnitud de l'operació: 400 policies van escorcollar dijous edificis del govern, oficines del partit de Necas, seus d'empreses estatals i una trentena de cases de lobistes. En l'operació van requisar almenys quatre milions i mig d'euros en efectiu i deu quilos de lingots d'or, sense que de moment hagi transcendit a qui pertanyen.

El resultat d'aquests escorcolls és una trama amb els principals ingredients d'un bestseller prefabricat. Espionatge, lingots d'or, divorcis i amants. Tot plegat ha explotat en l'entorn d'un home que no s'havia vist involucrat en cap escàndol i que de fet era conegut com a Mr. Proper.

Més que una cap de gabinet?

Vuit persones van ser detingudes, entre elles Jana Nagyová, la cap de gabinet de Necas, a part de l'actual i l'anterior responsable dels serveis secrets militars. La fiscalia acusa Nagyová d'estar involucrada en dos casos criminals. Hauria ordenat a l'exèrcit una investigació a tres persones, entre les quals la dona del primer ministre. La premsa sensacionalista txeca fa molt que especula que Necas i la seva assistent mantenen un affaire , i a principis de setmana, abans que esclatés l'escàndol, Necas i la seva dona van anunciar que es divorciaven.

El segon cas que involucra Nagyová apunta que hauria ofert alts càrrecs en empreses estatals a diputats de l'oposició a canvi del seu suport parlamentari.

Necas segueix defensant que no té res a veure amb les acusacions, però la trama és tan tòxica que els seus socis de coalició li han retirat el suport. Amb Necas cau tot el govern, cada cop més impopular per les mesures d'austeritat. Ara la formació del primer ministre, el conservador Partit Democràtic Cívic, intentarà formar govern amb els seus dos socis de coalició de centredreta per esgotar la legislatura fins al 2014. Però necessiten el suport del president, el socialista Milos Zeman, allunyat de Necas no només ideològicament sinó també perquè fa bandera de la seva intenció d'acabar amb la corrupció al país.

Un discurs no gaire allunyat del que va portar Necas al poder el 2010. Paradoxalment, el premier ha caigut a causa de les seves pròpies reformes: lluitar contra la corrupció era el seu màxim objectiu quan va arribar al govern i sota el seu mandat va nomenar un grup de fiscals amb carta blanca per investigar casos de corrupció i acabar amb les xarxes clientelars que ofeguen aquest país centreeuropeu.

stats