ÀSIA
Internacional 13/09/2017

Corea del Sud crea una unitat especial per “decapitar” Kim Jong-un

Seül anuncia oficialment que vol assassinar el líder nord-coreà

Choe Sang-hun
3 min
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, aclamat pels seus seguidors, en una imatge difosa pel règim de Pyongyang.

SeülL’última vegada -que se sàpiga- que Corea del Sud va intentar assassinar el líder nord-coreà res va anar com estava previst. Cap al final de la dècada dels seixanta, després que comandos de Corea del Nord intentessin assaltar el palau presidencial a Seül, Corea del Sud va entrenar secretament un grup armat format per expresidiaris i vagabunds per entrar a Corea del Nord i degollar qui aleshores era el seu líder, Kim Il-Sung. Quan la missió es va avortar, aquests homes es van rebel·lar: van matar els seus entrenadors i es van dirigir a Seül abans d’immolar-se. El govern va ocultar aquest episodi durant dècades.

Ara, a mesura que el net de Kim Il-Sung, Kim Jong-un, accelera el seu programa de míssils nuclears, Corea del Sud es torna a plantejar atemptar contra el líder del nord. L’endemà que Corea del Nord dugués a terme la seva sisena prova nuclear -i de llarg la més potent- el 3 de setembre passat, el ministre de Defensa de Corea del Sud, Song Young-moo, va anunciar que abans de final d’any es crearà una brigada de forces especials anomenada unitat de decapitació.

Incursions a Corea del Nord

Aquesta unitat no tindrà com a objectiu decapitar literalment el líder nord-coreà, però aquest és el missatge amenaçador que Corea del Sud pretén enviar a Pyongyang. O sigui, vol assassinar Kim Jong-un. Alts oficials sud-coreans van detallar que la unitat podrà dur a terme incursions a través de la frontera, i els seus helicòpters i avions penetraran en territori nord-coreà.

Un govern rarament anuncia la seva intenció d’assassinar un cap d’estat, però en aquest cas Corea del Sud pretendria posar nerviosos els nord-coreans i advertir-los de les possibles conseqüències si continuen desenvolupant el seu arsenal nuclear. Al mateix temps, aquesta postura cada vegada més agressiva de Seül té com a finalitat pressionar Pyongyang perquè accepti l’oferta de converses del president sud-coreà, Moon Jae-in. En definitiva, es tracta d’un acte d’equilibri complicat. Moon vol forçar una solució diplomàtica. De quina altra manera podria un país sense armes nuclears dissuadir un dictador que en té?

“La millor dissuasió, a part de les nostres pròpies bombes, és fer que Kim Jong-un pateixi per la seva vida”, va dir Shin Won-sik, un general de tres estrelles que va ser el principal estratega d’operacions de Corea del Sud abans de retirar-se l’any 2015.

També s’han plantejat altres preguntes: Corea del Sud i els Estats Units -l’aliat més important de Seül- podrien matar o incapacitar Kim Jong-un i els seus principals assessors abans que puguin arribar a ordenar un atac? Mentre el secretari d’Estat, Rex Tillerson, ha declarat que Washington no busca un canvi de lideratge a Corea del Nord, i els coreans del sud asseguren que les noves tàctiques militars només estan destinades a compensar l’amenaça nord-coreana, les potencialitats que s’estan bastint es podrien utilitzar preventivament.

La setmana passada el president nord-americà, Donald Trump, va acordar permetre a Corea del Sud construir míssils balístics més potents. Els Estats Units van ajudar Seül a construir els seus primers míssils balístics a la dècada dels 70, però, a canvi, van imposar restriccions per intentar evitar una cursa armamentística regional.

“Ara podem construir míssils balístics que podrien arribar a danyar els profunds búnquers subterranis on Kim Jong-un es pot amagar”, va explicar el general de tres estrelles sud-coreà. “La idea és generar la mateixa por que provocaria una arma nuclear, encara que no la tinguem. En un sistema medieval com el de Corea del Nord, la vida de Kim Jong-un és tan valuosa com la de centenars de milers de persones normals i corrents, les vides dels quals sí que es veurien amenaçades en un atac nuclear”, va afegir.

Tot i que la majoria de sud-coreans, especialment els polítics i analistes conservadors, aposten per armar el país amb bombes nuclears, el president Moon ho descarta. Al juny, Trump va defensar la teoria de l’anomenat paraigua nuclear de Washington. És a dir, els Estats Units prometen protegir Corea del Sud amb tota la seva capacitat militar, tant convencional com nuclear. Però després que Corea del Nord provés dos míssils balístics intercontinentals al juliol -inclòs un que semblava capaç de colpejar la part continental dels EUA-, els sud-coreans no estan tan segurs que els nord-americans els puguin protegir. El president Moon ha promès ampliar el pressupost de defensa del 2,4% del PIB (35.400 milions de dòlars) al 2,9% (38.100 milions de dòlars). Almenys 12.000 milions de dòlars seran per adquirir armes per defensar-se de Corea del Nord.

stats