ESCALADA DE TENSIÓ
Internacional 09/03/2013

Corea del Nord trenca l'acord de no-agressió amb Seül

Pyongyang eleva les amenaces després de les sancions de l'ONU

C. Sang-hun / R. Gladstone
3 min
Kim Jong-un és rebut amb eufòria pels soldats del destacament de defensa de l'illa de Jangjae, fronterera amb Corea del Sud.

The New York Times / SeülAmb una resposta plena d'ira a la decisió unànime del Consell de Seguretat de les Nacions Unides d'imposar noves sancions a Corea del Nord, Pyongyang va anunciar ahir que anul·lava tots els pactes de no-agressió amb Corea del Sud. Un dels principals generals del règim nord-coreà va alertar que el país té míssils balístics intercontinentals nuclears preparats per ser llançats. Seül va respondre a l'amenaça amb un to dur i va dir que si Pyongyang atacava els seus veïns amb armes nuclears el govern de Kim Jong-un seria "esborrat de la faç de la terra".

Aquest llenguatge subratlla l'intercanvi de retrets més hostil entre les dues Corees -que tècnicament encara estan en guerra- d'ençà que, fa tres anys, van entrar en combats terrestres aïllats. La guerra verbal representa un xoc de nervis entre el jove líder nord-coreà, que està construint les seves credencials com a nou cap d'estat del país militarista, i Park Geun-hye, la primera presidenta de Corea del Sud, que té com a model l'antiga primera ministra britànica Margaret Thatcher i com a prioritat la seguretat.

Tot i que els experts diuen que Corea del Nord no té la capacitat tècnica per utilitzar míssils nuclears, el règim no ha dubtat d'amenaçar d'utilitzar-los.

"Amb els objectius fixats, els nostres míssils estan preparats, carregats amb caps nuclears més lleugers, petits i diversificats", va dir Kang Pyo-yong, un general de tres estrelles i viceministre de Defensa nord-coreà. "Si premem el botó, volaran pels aires i les seves restes convertiran Washington -la fortalesa dels imperialistes nord-americans i un niu del mal- i els seus seguidors en un mar de foc".

Aquestes paraules, pronunciades en un discurs després d'una gran manifestació a Pyongyang dijous, van ser publicades ahir pel principal diari del règim, el Rodong Sinmun .

Els últims dies els mitjans oficials han publicat una sèrie de missatges estatals amenaçant de llançar "atacs nuclears preventius" a Washington i Seül amb tecnologia "més lleugera i petita", insinuant que el país ha construït caps nuclears prou petits per ser instal·lats en míssils de llarg abast. Però les autoritats nord-americanes i sud-coreanes dubten que el règim tingui dominat aquest tipus de tecnologia, tot i que al desembre es va llançar amb èxit un coet de llarg abast, i el mes passat van fer el seu tercer test nuclear.

Autoritats de l'exèrcit sud-coreà van titllar les amenaces de fanfarronada i de tenir l'única intenció d'infondre entre la seva població una sensació tant de crisi com de poder extern, ara que Kim Jong-un consolida el seu control sobre Corea del Nord. A la seva portada, el Rodong Sinmun publicava una gran fotografia de la nova generació de míssils mòbils nord-coreans.

Seül es manté ferma

La nova líder sud-coreana va alertar que amb aquest comportament Pyongyang només es fa mal a ell mateix. Corea del Nord "s'enfonsarà en l'autodestrucció si continua gastant els seus recursos en armes nuclears mentre la seva gent es mor de gana", va dir Park Geun-hye ahir, durant una cerimònia per a joves militars de l'exèrcit. Va prometre una "forta resposta" a qualsevol provocació, però també va oferir un futur de cooperació si Corea del Nord canvia.

També ahir Pyongyang va anunciar que anul·la tots els acords de desnuclearització amb Seül i que talla la línia de comunicació directa establerta entre les dues capitals, una mesura de precaució entre els dos governs en cas de conflicte. Les mesures són una resposta tant a les sancions del Consell de Seguretat com als exercicis militars que Corea del Sud està fent amb els EUA.

Però més enllà dels comentaris bel·ligerants de Pyongyang, no va quedar clar com Kim Jong-un reaccionarà a les sancions, si és que ho fa.

Qualsevol acció militar nord-coreana podria acabar involucrant les forces nord-americanes, que s'han mantingut a Corea del Sud d'ençà que el país ha passat de ser un territori devastat per la guerra a convertir-se en una de les potències industrialitzades més avançades.

El vot unànime del Consell de Seguretat de l'ONU suposa noves limitacions potencialment doloroses per al sistema bancari nord-coreà, així com per al seu comerç. Al mateix temps pressiona els països membres perquè inspeccionin qualsevol càrrega sospitosa provinent de Pyongyang.

El més destacable de les sancions és la participació de la Xina. Això suggereix que Pequín ha perdut la paciència amb els seus veïns, a qui va donar suport durant la Guerra de Corea i l'ha mantingut fins ara. Tot i que l'enduriment de les sancions per part de la Xina encara s'ha de veure, serien molt més efectives. "No es tracta de les paraules, es tracta de la música", deia un antic diplomàtic nord-americà a la zona.

stats