PRESSIÓ A PYONGYANG
Internacional 08/03/2013

Corea del Nord amenaça els EUA per les sancions de l'ONU

El Consell de Seguretat eleva l'aïllament pel programa nuclear

R. Gladstone / C. Sang-hun
2 min

The New York Times / Nova York / SeülEl Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar ahir noves sancions contra el règim de Corea del Nord per la seva prova nuclear subterrània el mes passat. La decisió, que inclou el bloqueig de les transaccions financeres, la limitació de transferències massives de diners, noves restriccions als seus diplomàtics i el control de les importacions, va prendre's per unanimitat i va posar de manifest com el país està cada vegada més aïllat.

La resolució, elaborada pels Estats Units i la Xina, va ser aprovada pels 15 membres del Consell en una ràpida votació, poques hores després que Pyongyang amenacés per primera vegada de llançar un atac nuclear preventiu contra els EUA i Corea del Sud.

"La força, l'abast i la gravetat d'aquestes sancions elevaran el cost del programa nuclear il·lícit de Corea del Nord -va dir ahir l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Susan Rice, després de la votació-. En conjunt, aquestes sancions es faran sentir amb duresa".

El suport de Pequín a Washington en aquesta resolució ha indignat Pyongyang. A més, l'ambaixador de la Xina a l'ONU, Li Baodong, va voler deixar clar ahir que aquestes sancions persegueixen a llarg termini aconseguir desnuclearitzar la península coreana. "Aquesta resolució és un pas molt important -va dir als periodistes-. És un reflex de la visió i la determinació de la comunitat internacional".

Aquesta resolució, aprovada tres setmanes després de la prova nuclear nord-coreana, és la quarta que passa el Consell de Seguretat en contra de Pyongyang, però Washington té poc clar que trenqui el patró de respostes desafiants que ha llançat el règim cada vegada que l'ONU li ha imposat més sancions. "Qui ha de decidir com reacciona és el lideratge de Corea del Nord", va aclarir Susan Rice. L'ambaixadora nord-americana també va voler treure ferro a les amenaces del règim: "Corea del Nord no aconseguirà res amb amenaces i provocacions continuades".

Veient a prop les sancions, el règim ha qualificat la resposta de Washington com un "acte de guerra" en la seva guerra desafiant contra els EUA i els seus aliats. A principis de setmana va donar per anul·lat l'armistici del 1953 que va posar fi a la Guerra de Corea i va amenaçar de convertir Washington i Seül en un "mar de flames" amb "armes nuclears petites i lleugers".

Un missatge d'alarma

Corea del Nord ha repetit sovint el seu dret de llançar un atac preventiu contra els Estats Units, argumentant que els poders occidentals volen començar una guerra a la península de Corea. Però ahir Pyongyang va apujar el to del seu llenguatge enumerant per primera vegada aquests atacs. El règim argumenta que exercicis militars continus de forces nord-americanes i sud-coreanes a prop de la frontera són una prova que estan preparant "una guerra nuclear".

"Ara que els EUA estan llestos per llançar una guerra nuclear, les forces revolucionàries de la DPRK [les sigles de la Rep. Popular Democràtica de Corea] exerciran el dret de llançar un atac preventiu nuclear per destruir els feus dels agressors i defensar els interessos suprems del país", va dir un portaveu del ministeri d'Exteriors del règim. A més, va matisar que la resolució donava llibertat al règim de prendre "contramesures més severes".

stats