ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Misc 26/09/2016

Clinton es prepara per a dos Trumps

Amb les enquestes empatades, el primer cara a cara pot marcar la campanya

i
Jaume Masdeu
4 min
Clinton es prepara per a dos Trumps

Nova YorkHillary Clinton i Donald Trump difereixen en pràcticament tot, també en la manera com es preparen per al debat electoral d’aquest dilluns a la nit als Estats Units. És un cara a cara que ha aixecat gran expectació perquè, ens uns moments d’equilibri en els sondejos -amb Trump retallant diferències-, pot marcar les set setmanes que queden fins a les eleccions del 8-N.

Clinton, com a estudiant aplicada que és, fa dies que se’l prepara a consciència. Ha afluixat l’activitat de la campanya per revisar vídeos de debats anteriors del seu rival, preparar respostes concentrades en dos minuts, i assajar el fons i la forma de les rèpliques davant els previsibles dards que dubten de la seva salut o que l’acusen del mal ús dels e-mails quan era secretària d’Estat. Entre els detalls d’aquesta intensa preparació, s’ha filtrat que un dels seus assessors està fent de Trump en els debats simulats en què es posa a prova. És Philippe Reines, un membre del cercle més íntim de Clinton, que fa anys que treballa amb ella i que té fama de ser dels pocs que li pot dir les veritats a la cara.

En canvi, Trump presumeix de tot el contrari, de no tenir paciència ni ganes de practicar amb espàrrings, i de menysprear les repetitives sessions de preguntes i respostes. A diferència de Clinton, ha mantingut un alt ritme de campanya, i només les últimes hores les centrarà a preparar el debat. Sobrat de confiança, espera compensar la inexperiència amb la reconeguda habilitat com a xòuman i dominador de l’escena televisiva.

Clinton es prepara per a dos Trumps

L’original i el sedat

Segons han deixat entendre membres de l’equip de Clinton, la candidata es prepara per afrontar dos Trumps: el Trump disciplinat, seriós, que se centra en els temes seguint les recomanacions dels seus assessors, i el Trump sanguini, visceral, provocatiu, que trenca esquemes. En definitiva, el Trump original que entusiasma els incondicionals o el Trump sedat que agradaria als seus assessors.

Cada candidat furgarà en les febleses del rival. Clinton haurà de respondre per l’afer dels e-mails, que l’ha perseguit durant tota la campanya, i convèncer de la seva bona salut, després de la pneumònia que, de manera sobtada, la va fer abandonar els actes de record de l’11-S. El seu rival l’atacarà pel fet de pertànyer a l’establisment, l’elit de Washington, i no seria una sorpresa que Trump mencionés les infidelitats del seu marit en un intent de desestabilitzar-la.

Trump també té una llarga llista de punts dèbils per explotar. Clinton ho intentarà utilitzant les paraules pronunciades pel candidat republicà. Pot triar entre l’interminable reguitzell d’expressions xenòfobes, racistes, misògines o simplement insultants que ha anat desgranant al llarg de la campanya. També pot fer mal recordant com investiguen la fundació Trump i la mal anomenada Universitat Trump. Quan el candidat republicà es presenti com a guanyador i home de negocis d’èxit, li pot retreure les fallides de les seves empreses.

Les amistats perilloses

És probable que Clinton faci servir les simpaties de Trump pel president rus, Vladímir Putin, per desgastar-lo entre els seus, repetint una frase ja utilitzada en campanya: què diria Ronald Reagan d’un republicà que ataca els generals americans i lloa el president de Rússia?

Una de les claus serà qui se’n sortirà de transmetre el seu missatge central de campanya: si serà Clinton qui convençerà que el seu rival no està capacitat per convertir-se en president dels EUA, o bé serà Trump qui estendrà la impressió que la demòcrata no és de fiar.

Serà també el primer debat presidencial de la història entre un home i una dona, i amb Trump qualsevol provocació és possible. Només cal recordar els comentaris insultants que va fer sobre la cara de la seva rival a les primàries, Carly Fiorina, o com va etzibar a la periodista de la Fox, Megyn Kelly, que devia tenir la menstruació arran d’una pregunta que no li va agradar.

Com serà el primer cara a cara?

90 minuts sense pausa

Serà un cara a cara de 90 minuts sense interrupció a la Universitat de Hofstra, a l’estat de Nova York. Estarà dividit en 6segments d’aproximadament 15 minuts i hi haurà 2 minuts per intervenció, i temps més reduït per a les rèpliques.

El moderador

És Lester Holt, periodista de la NBC. Ja va intervenir com a moderador en un debat de les primàries demòcrates aquest any. Se l’examinarà amb lupa. Els temes del debat són el lideratge dels Estats Units, la prosperitat i la seguretat.

80 milions d’espectadors

El debat serà retransmès per moltes cadenes de televisió de 9 a 10.30 de la nit, horari de Nova York. S’espera una audiència rècord, per sobre dels 80milions d’espectadors que van sumar Carter i Reagan el 1980. També per streaming.

El primer de tres

És el primer dels tres debats que mantindran Clinton i Trump. El segon serà el 9 d’octubre a la Universitat de Saint Louis, a Missouri, moderat per un periodista de la CNN. El tercer es farà el 19 d’octubre a Las Vegas, amb un de la Fox.

stats