CONTESTACIÓ SOCIAL
Internacional 14/01/2013

Clam contra els matrimonis gais a França

Demostració de força dels contraris a la legalització dels matrimonis homosexuals a França. Entre 340.000 i 800.000 manifestants, segons les fonts, van dir no a la promesa electoral del president.

àlex Vicente
3 min
AL COR DE PARÍS 
 La manifestació contra  els matrimonis homosexuals  va culminar al Camp de Mart, davant de la Torre Eiffel  de París.

PARÍSEl debat sobre el matrimoni homosexual segueix despertant un agre debat públic a França. 800.000 persones van desfilar ahir a París contra la nova llei que hauria de legalitzar el matrimoni i l'adopció homosexual en territori francès, una promesa electoral del president François Hollande que es troba amb obstacles pel camí cada dia que passa. La policia va rebaixar la xifra de manifestants a 340.000 persones, però, en qualsevol dels dos casos, la cita al carrer suposa una victòria incontestable per als col·lectius que s'oposen al projecte de llei, cada vegada més poderosos.

Ho demostren els últims sondejos, en què s'observa una evolució del no als nous drets per als gais des del mes d'octubre. Segons un estudi de l'institut LH2 per al setmanari Le Nouvel Observateur , un 56% dels francesos donen suport al matrimoni homosexual, dos punts menys que a la tardor. L'erosió és encara més considerable pel que fa a l'adopció: un 50% dels enquestats s'hi oposen i es converteixen en majoria (quatre punts més que a l'octubre), mentre que la reproducció assistida per a les lesbianes topa amb l'oposició del 49% dels francesos (també majoria i cinc punts més que a la tardor).

En una França que reivindica sense parar el seu laïcisme i la seva qualitat de pàtria dels drets humans, ha sorprès el pes que segueixen tenint els col·lectius ultracatòlics que s'oposen al matrimoni homosexual, així com la resistència del centredreta a ampliar els drets del col·lectiu gai en nom del principi republicà d'igualtat que figura a la seva bandera. Se suposava que es tractava només d'una minoria d'irreductibles, però la seva inflexible pressió sobre l'opinió pública ha acabat tenint efectes en la vida política francesa i, indirectament, en els plans de l'executiu, com una bola de neu.

L'associació Civitas és, sens dubte, la més radical de totes. Però la cara visible del moviment és una curiosa personalitat mediàtica, que respon al nom artístic de Frigide Barjot. Cantant i performer ocasional, a banda de col·laboradora en diversos programes televisius, Barjot s'ha convertit en líder oficiosa dels col·lectius contra el matrimoni gai, juntament amb el seu portaveu oficial, Xavier Bongibault, un homosexual ateu que s'oposa a la llei i que ahir es va atrevir a comparar Hollande amb Hitler.

A banda de rebre el suport de la plana major de la dreta parlamentària -amb el nou president del partit UMP, Jean-François Copé, al capdavant-, el moviment contra el projecte de llei ha aconseguit generar un sorollós debat sobre la promesa electoral d'Hollande. Finalment, el grup socialista hauria retirat, a petició de l'Elisi, una esmena que havia d'incloure la procreació assistida per a les lesbianes, un nou dret que divideix els francesos i genera resistències en les pròpies files de l'esquerra. L'executiu promet incloure'l en una futura llei sobre la família, però les associacions consideren que el pas enrere suposa una traïció en tota regla. Mentrestant, a l'altre bàndol ho veuen com una primera victòria per a l'eix antigai a poques setmanes de la tramitació parlamentària de la llei, que hauria de despertar més passions del que s'esperava.

Hollande, inflexible

"La manifestació és consistent i expressa una sensibilitat que ha de ser respectada, però no modifica la voluntat del govern de celebrar un debat al Parlament per permetre el vot de la llei", va expressar ahir l'Elisi a través d'un comunicat. Hollande no pensa fer marxa enrere, però no es descarta que pugui fer alguna concessió suplementària.

stats