EL FUTUR DEL CHAVISME
Internacional 24/02/2013

Chávez i el surrealisme màgic veneçolà

El govern assegura que el president va liderar una reunió de cinc hores per escrit

Carola Solé
2 min
Chávez i el surrealisme màgic veneçolà

CaracasEl surrealisme màgic ha arribat a punts insospitats a Veneçuela. Quasi una setmana després que el president Hugo Chávez tornés al país, tot continua exactament igual que si estigués a l'Havana: segueix tan invisible i mut com a l'illa i no ha jurat el càrrec. Però, pel chavisme, el fet que el pacient més famós de l'Hospital Militar de Caracas no pugui complir amb el formalisme que estableix la Constitució, ni pugui treure el nas per saludar el seu poble, no significa que no estigui en condicions per liderar el govern.

"El comandant Hugo Chávez està en un procés de malaltia complexa, però no abandona les seves competències", assegurava aquesta setmana el ministre d'Exteriors, Elías Jaua. Divendres, de fet, el president hauria encapçalat una maratoniana reunió de cinc hores i mitja amb diversos membres del govern a l'habitació de l'hospital mostrant-se "molt enèrgic", segons el vicepresident, Nicolás Maduro. Això sí, es comunicava "via escrita", ja que la cànula traqueal amb la qual respira li dificulta molt la parla.

Una qüestió quasi de " karma ", ironitzen els seus detractors. I mentre el pronòstic del president no sembla gaire encoratjador segons l'últim informe del Govern -que indicava que la insuficiència no evolucionava favorablement i que està "aferrat a Crist"-, ara mateix a Veneçuela tot és qüestió de fe.

L'oficialisme es resisteix a imaginar el país sense el seu carismàtic líder i confia en els missatges encriptats del govern tot i no tenir cap prova de vida contundent. Per l'oposició, la desaparició pública de l'omnipresent i mediàtic president desperta moltes suspicàcies. "Que no aparegui des de fa més de 70 dies evidencia que la seva situació és molt més greu del que vol reflectir el govern", ha dit el secretari executiu adjunt de l'aliança opositora, Ramón José Medina, exigint que faci jurament i es designi una junta mèdica que defineixi el seu estat de salut. Només la família i alguns afortunats membres del gabinet han pogut veure el mandatari. La salut de Chávez és un secret que Caracas no ha volgut compartir ni tan sols amb governants amics. Des de La Paz, Evo Morales va viatjar expressament a la capital veneçolana dimarts per veure el seu idolatrat company i es va quedar, igual que fa unes setmanes a Cuba, amb un pam de nas.

Economia devaluada

Però més enllà de la incertesa política, els veneçolans estan ara immersos en una conjuntura econòmica difícil després de la devaluació d'un 32% de la moneda, els alts índexs d'escassetat, i amb noves imposicions a la vista com un possible augment del petroli o dels impostos.

Mentre l'oposició ha celebrat protestes aquest dissabte contra unes mesures que ja han batejat com el "paquetàs roig", tot sembla apuntar que es prepara un canvi de guió al país. El pròxim episodi, que bé podria ser escrit pel mateix Gabriel García Márquez, podria implicar demostrar millores de salut del president o anunciar la seva renúncia o l'empitjorament del seu estat i convocar eleccions un altre cop.

stats