DOL A VENEÇUELA
Internacional 08/03/2013

Chávez, embalsamat "eternament"

El règim exposarà el cos del president en un mausoleu que es convertirà en museu de la revolució

Carola Solé
3 min
PROHIBIT FER FOTOS El govern va vetar ahir l'entrada de càmeres a  la capella ardent i no es va difondre cap imatge de Chávez mort.

Caracas"Està preciós, igualet com era", deia emocionada María, una infermera de 45 anys després d'haver vist el fèretre d'Hugo Chávez. Havia fet disset hores de cua i havia passat la nit al ras, però no tenia dubtes. "Ha valgut la pena", deia somrient. D'arreu del país, havent fet centenars de quilòmetres de carretera o esperant a la intempèrie des de la matinada, més de dos milions de veneçolans feien pacientment cua ahir per veure, per últim cop, el seu president.

Una nova marea roja tornava a prendre Caracas als voltants de l'Acadèmia Militar de Fuerte Tiuna. "Volem veure Chávez!", cridaven alguns ja sucumbint a la desesperació. El descontrol, de fet, va dominar alguns moments aquesta àrea militar de la capital amb corredisses, gent que saltava les tanques burlant-se de la guàrdia i algun desmai per les aglomeracions.

A partir d'avui, però, ja no caldran corredisses. El president en funcions, Nicolás Maduro, va anunciar ahir als veneçolans que podran veure el cos del seu president "eternament", ja que serà embalsamat "perquè el món pugui contemplar-lo com a Ho Chi Minh, Vladímir Lenin i Mao Zedong". Davant la multitud, l'escollit per succeir Chávez va detallar que el líder bolivarià serà traslladat avui a un museu militar on es construeix un mausoleu especial i on es podrà visitar durant almenys set dies més. Després es decidirà la ubicació definitiva del cos.

Maduro deixa en suspens si Chávez serà enterrat aviat al Panteó Nacional al costat de Simón Bolívar, tot i que la Constitució estipula que cal esperar almenys un quart de segle per reposar al costat del pare de la pàtria veneçolana.

Una imatge protegida

Només el mitjans oficials van tenir ahir accés a la vetlla i, fins al moment de tancar aquesta edició, no s'havia difós encara cap imatge del fèretre, protegit per un vidre. Segons el testimoni dels seus seguidors o d'algun periodista infiltrat, continua sent, però "el de sempre": amb vestit militar, la seva característica boina i embolcallat amb la bandera presidencial veneçolana, això sí, amb el rostre una mica inflat i molt maquillat.

Però després de l'emotiu seguici fúnebre de dimecres, la capital veneçolana tornava a lluir dues cares. Mentre el chavisme, enmig d'un dol total, commocionava el centre de Caracas, a l'est de la ciutat, on es troba habitualment reclosa l'oposició, es vivia una calma inhabitual: es respectava en silenci la tristesa dels rivals polítics.

El govern s'aferra al dol i relega de moment el debat públic sobre el tema de les eleccions. "No tenim el cap per a cap altra cosa", deia ahir Maduro quan un periodista li preguntava pel camí que cal emprendre ara. "És l'hora de fer pinya i garantir que aquest país vagi a millor. Hi ha coses pendents, però fem un esforç -afegia -. Només som Chávez si estem units, disciplinats". Maduro va insistir en el missatge de pau i unitat que el govern repeteix des de la malaltia del líder.

L'executiu chavista ha guanyat temps evitant que Henrique Capriles, l'oficiós candidat opositor, pugui fer campanya tota aquesta setmana, la següent -la capella ardent durarà almenys 7 dies més-, i també la pròxima, ja que s'acosta Setmana Santa.

Maduro vol capitalitzar el suport institucional que rebrà avui als funerals, on hi haurà 33 caps d'estat -Felip de Borbó representarà Espanya- i una cinquantena de delegacions oficials. El vicepresident ha comptat des de dimarts amb la presència constant del president bolivià, Evo Morales, i la presidenta argentina, Cristina Fernández. De Kirchner, que marxava ahir, cedeix el relleu a la majoria de presidents llationamericans i també icones antiimperialistes com el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, o de controvertides, com el líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, i el president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang.

Les últimes paraules

"No podia parlar, però ho va dir amb els llavis: «No vull morir, sisplau, no em deixin morir», perquè ell estimava el seu país, es va immolar pel seu país". El cap de la guàrdia presidencial, José Ornella, va donar ahir detalls de les últimes hores de vida de Chávez. Unes declaracions que donaven un punt humà a un líder camí de convertir-se en mite i que, segons Ornella, hauria mort d'un "infart fulminant".

stats