Internacional 06/01/2013

Caserna a l'escola, classe a la mesquita

1 min

La caserna de la brigada islamista Al-Xam, prop del districte de Salahaddin, a Alep, se situa en una escola, coronada amb una gran pancarta negra amb lletres blanques: "No hi ha més Déu que Al·là". La funció d'escola la fa la mesquita que està a la cantonada. Les nenes i els nens del districte que hi viuen hi fan classe amb un professor voluntari. L'Abdul·lah té quatre carreres universitàries i acull sobre les estores de l'edifici els joves estudiants.

La mesquita, de les poques que no han patit els bombardejos de la ciutat, reparteix per edats els alumnes. En un racó, els més grans. Concentrats en un lateral els petits hi estan fent àlgebra. L'Abdul·lah mostra els llibres de text que han estat deixats per les famílies: naturals, geografia, llengua i l'Alcorà. "Ho veus, nens i nenes junts, no entenc totes les sospites sobre com estem fent aquesta revolució", diu mentre mira els llibres. "Hi ensenyem de tot mentre no hi hagi escola". Al districte es va considerar que hi havia prou temps de pausa en el conflicte i que si les condicions ho permetien els nens seguirien anant a escola. "Si pot ser, no publiquis la ubicació de l'escola", em demana seriós l'Abdul·lah. A Síria, tot és possible, però mentre no s'acabi la guerra, han decidit donar normalitat a la quotidianitat. I fer classes és un pas.

El carrer entre la mesquita i l'edifici del centre educatiu és transitat però dues cruïlles més enllà desapareixen els cotxes aparcats, i l'anar i venir de la gent és puntual. Una mica més enllà la solitud és completa, i a l'asfalt cobert de runa l'acompanyen les persianes de botigues doblegades pels bombardejos com si fossin fulls de paper.

stats