Internacional 29/08/2013

Cameron es veu forçat a frenar la pressa per atacar Síria

El Consell de Seguretat es reunirà novament aquest dijous al vespre a petició de Rússia

Ara
2 min

BarcelonaEl primer ministre britànic, David Cameron, ha dit aquest dijous que seria "impensable" que el Regne Unit llancés un atac militar a Síria sense l'autorització de les Nacions Unides.

El 'premier' britànic ha convocat aquest dijous d'urgència el Parlament britànic per obtenir el suport per intervenir a Síria, malgrat que no està prevista cap autorització per a un atac imminent contra Damasc perquè l'oposició exigeix tenir l'informe de l'ONU.

En la seva primera intervenció, Cameron ha dit que no hi ha un "100% de seguretat" sobre qui és el responsable de l'atac amb armes químiques, tot i que ha afegit que una intervenció a Síria "seria legalment justificable si fos per raons humanitàries".

"Síria no és l'Iraq. L'Iraq dividia Europa i l'OTAN. Ara hi estem tots d'acord", ha afegit el primer ministre britànic.

Cameron també ha defensat que "la qüestió és com respondre a un dels majors usos desproporcionats d'armes químiques en aquest segle, matant homes innocents, dones i nens a Síria", ha dit Cameron.

El govern britànic també ha publicat aquest dijous un document en què condemna l'ús d'armes químiques i demana un atac contra el règim d'Al-Assad per protegir els civils.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides, a petició de Rússia, es reunirà aquest dijous al vespre per tornar a debatre la possible intervenció internacional a Damasc.

L'ombra de l'Iraq

Cameron es trobarà amb les reticències dels laboristes, contraris a actuar militarment sense el paraigua de les Nacions Unides, que adverteixen de "les lliçons apreses" durant la guerra de l'Iraq.

El líder de l'oposició laborista, Ed Miliband, ha dit que no descarta una intervenció a Síria, però que "calen més proves", i ha afegit que cal estar atents a les conseqüències d'un atac sobre el règim d'Al-Assad.

L'opinió pública britànica tampoc es favorable a una intervenció a Síria. Segons les darreres enquestes, un 51% de la societat britànica estaria en contra d'atacar el règim d'Al-Assad.

Aquest dijous, centenars de persones han protestat a Downing Street, davant la residència de David Cameron, contra una intervenció militar aliada. Entre els manifestants, hi havia polítics com Diane Abbott, membre del Partit Laborista.

stats