Internacional 24/06/2016

Jean-Claude Juncker: "El 'Brexit' no és el principi de la fi de la UE"

El president de la Comissió Europea demana respecte pel resultat del referèndum. Comença l'efecte dòmino del Brexit: Le Pen a França i Wilders a Holanda ja han reclamat referèndums sobre la permanència a la Unió

Laia Forès
3 min
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, valorant el 'Brexit'

Brussel·lesEls dirigents europeus es troben en estat de xoc pel resultat del referèndum del Brexit, però a poc a poc ho van paint. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, l'últim dels líders de les institucions europees a pronunciar-se, ha negat aquest divendres que el Brexit suposi la fi del projecte europeu. Una periodista de la BBC li ha preguntat si el Brexit suposa el principi de la fi de la Unió Europea, i Juncker li ha respost amb un contundent i solitari "no".

El president de la CE ha llegit un comunicat conjunt dels líders de les tres institucions comunitàries (Consell, Comissió i Parlament) en què els dirigents admeten sentir-se "molt tristos" per la voluntat dels britànics d'abandonar la Unió, però han demanat "respecte" per la seva decisió.

Juncker també ha destacat que la desconnexió del Regne Unit es farà amb les màximes garanties legals i serà un procés que "no s'ha d'allargar en el temps". Fins que es produeixi la sortida del Regne Unit, el país serà membre de ple dret i tindrà "els mateixos drets i obligacions" que la resta d'estats membres.

Missatge de tranquil·litat

El Brexit era l'escenari més temut pels dirigents comunitaris, però el president del Consell Europeu, Donald Tusk, s'ha avançat a Juncker i ha sortit a primera hora per llançar un missatge de tranquil·litat. Tusk reconeix que és un moment "històric", però adverteix que no és un moment per a "reaccions histèriques".

En una breu compareixença, Tusk ha intentat calmar els ànims, però tampoc ha amagat que el Brexit obre una greu crisi política a la UE. "Sóc plenament conscient de com n'és de seriós, políticament, fins i tot dramàtic, aquest moment", ha admès. "En moments així sempre recordo el que em deia el meu pare: el que no et mata, et fa més fort", ha dit Tusk.

El dirigent del Consell Europeu, que ha subratllat que els 27 líders –tots menys David Cameron– estaran units, ha convocat una cimera sense al Regne Unit aprofitant el Consell Europeu previst per a dimarts i dimecres que ve a Brussel·les. Al marge de la cimera a 28, els caps d'estat i de govern es reuniran sense el primer ministre britànic per analitzar la situació després del referèndum.

Ple extraordinari a l'Eurocambra

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha anunciat que dimarts hi haurà un ple extraordinari de l'Eurocambra per debatre el Brexit i aprovar una resolució. "Estem molt tristos pel resultat del referèndum britànic", ha reconegut Schulz. A primera hora d'aquest divendres s'havia convocat una conferència de presidents dels partits polítics del Parlament per analitzar la situació.

Efecte dòmino

El temut efecte dòmino davant una victòria del Brexit es comença a materialitzar. Els líders dels partits euròfobs de França, Holanda i Itàlia ja han felicitat el Regne Unit i poc després de conèixer el resultat del referèndum han reclamat una consulta similar al seu país.

"Com porto anys demanant, ara cal un referèndum igual a França i als països de la UE", ha dit la líder del partit d'extrema dreta francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen. També el xenòfob Geert Wilders, líder del Partit per la Llibertat holandès, (PVV), ha demanat seguir l'exemple del Regne Unit. "El Regne Unit assenyala a Europa el camí del futur i el camí cap a l'alliberament. És l'hora d'un nou començament", ha subratllat Wilders.

Des d'Itàlia, la Lliga Nord també s'ha sumat a les peticions. Matteo Salvini ha piulat al seu compte de Twiter "Ara ens toca a nosaltres".

stats